27.8.15

Σήκωσε την Ελλάδα στα ύψη...

Ελλάδα μπορεί να πανηγυρίζει από χθες την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Πεκίνου. Αυτού που θα κρεμαστεί στον λαιμό της Νικόλ Κυριακοπούλου.
Η πρωταθλήτρια επί κοντώ κατέκτησε την...
3η θέση περνώντας τα 4μ.80εκ., ύστερα από έναν αγώνα που στην αρχή έμοιαζε με ελληνική τραγωδία. Βλέπετε η Κυριακοπούλου βρισκόταν μόλις στην 6η θέση όταν δοκίμαζε για δεύτερη φορά στα 4μ80, τρία εκατοστά δηλαδή πίσω από το ατομικό της ρεκόρ.
Πέρασε όμως τον πήχη και ο αγώνας και η ψυχολογία άλλαξαν. Εκεί που ήταν με την πλάτη στον τοίχο, βρέθηκε αγκαλιά προς στιγμήν ακόμα και με το χρυσό μετάλλιο, που τελικά στο φινάλε θάμπωσε λίγο και έλαβε το χάλκινο χρώμα. Η Νικόλ δοκίμασε ανεπιτυχώς στη συνέχεια μία φορά στα 4μ85 και δύο φορές στα 4μ90 σε μια αληθινή επίδειξη ψυχικού σθένους.
Ετσι η Κυριακοπούλου έβαλε την Ελλάδα και πάλι στον πίνακα μεταλλίων και στον δρόμο της επιτυχίας καθόσον το προηγούμενο μετάλλιο (χάλκινο) είχε έρθει το 2007 από την Πηγή Δεβετζή στο άλμα τριπλούν, στην Οζάκα της Ιαπωνίας.
Η πρώτη θέση πήγε στην Κουβανή Γιαρισλέι Σίλβα με 4μ90 και η δεύτερη στη Βραζιλιάνα Φαμπιάνα Μούρερ με νέο ρεκόρ Νοτίου Αμερικής 4μ85.
«Είμαι ευτυχισμένη, πετάω από τη χαρά μου. Τώρα θέλω να πάω ακόμα πιο ψηλά, θα δουλέψω σκληρά» δήλωσε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια από το Αιγάλεω. «Εκανα ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου, είδα τον αγώνα όπως τη σειρά diamond ligue και δεν είχα καθόλου άγχος. Ακόμα και όταν κινδύνεψα με αποκλεισμό απλά έφτιαξα τα βήματα στη φόρα μου. Εχω πλέον μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό μου».
Γι' αυτή της την επιτυχία η Κυριακοπούλου κερδίζει ως πριμ από την παγκόσμια ομοσπονδία για την τρίτη της θέση 20.000 δολάρια.
Η πρώτη οκτάδα του αγώνα μετά τα μετάλλια έκλεισε με τις Μόρις (ΗΠΑ) 4.70, Μπένγκτσον (Σουηδία) 4.70, Σουρ (ΗΠΑ) 4.70, Μπράντσοου (Μ. Βρετανία) 4.70, Στρουτζ (Γερμανία) 4.70.
Αντίθετα ο Λυκούργος Τσάκωνας δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό των 200μ. Μπορεί να έτρεξε στον ημιτελικό κάνοντας χρόνο 20.22 (4ος), όμως υπήρχαν άλλοι που έτρεξαν πιο γρήγορα.
Οπως ο τελευταίος αθλητής που πέρασε στον τελικό με χρόνο και ήταν ο Τούρκος Γκουλίγιεφ, μεταγραφή από το Αζερμπαϊτζάν έναντι υψηλής αμοιβής, με επίδοση 20.10. Στον τελικό θα βρεθούν και τα δύο μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος, ο Γιουσέιν Μπολτ (19.95) και ο Τζάστιν Γκάτλιν (19.87).
Για τον Κώστα Δουβαλίδη και την Μαρία Μπελιμπασάκη το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έχει μέλλον. Ο πρώτος κάνοντας θαυμάσια επίδοση στα προκριματικά των 110μ. με εμπόδια (13.58), πήρε την πρόκριση για τα σημερινά ημιτελικά (2.05 μ.μ.) και η δεύτερη με 23.15 πέρασε στα ημιτελικά των 200μ. (σήμερα 2.35μ.μ.).

Τ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: