30.8.15

Ο Μπαλτάς παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ...

Τους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την Κυριακή, από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του κόμματος, ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο τέως υπουργός Παιδείας ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο...
βασικός συντάκτης του προγράμματος -διαδικασία στην οποία συμμετείχαν επίσης Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Μπαλάφας, Τζανακόπουλος και Βίτσας- αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του σχεδίου του κυβερνητικού προγράμματος, βασικές διαπραγματευτικές προτεραιότητες του οποίου είναι τα πεδία των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, του φορολογικού συστήματος και της ρύθμισης των κόκκινων δανείων.

Το πρώτο μέρος του, περίπου 70 σελίδων σχεδίου, αποτελεί ουσιαστικά αποτίμηση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο και συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αναφέρεται στους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος υπό τις νέες συνθήκες.

Με βάση το πρόγραμμα, αν επανεκλεγεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το τρίτο Μνημόνιο, αλλά «είναι αποφασισμένος να αναζητήσει ισοδύναμα και αντισταθμιστικά για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων».

Στο πρόγραμμα γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά στις τράπεζες για τις οποίες προβλέπεται πως η επιτυχής ανακεφαλαιοποίησή τους, θα επιτρέψει την επαναφορά της παροχής ρευστότητας μέσω της ΕΚΤ και την αύξηση της αξίας των επιλέξιμων ενεχύρων. Παράλληλα, τονίζεται ότι η πλήρης άρση των capital controls (ήδη καταγράφεται σημαντική χαλάρωση των αρχικών περιορισμών) αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

Την ίδια ώρα και σχετικά με το ασφαλιστικό, στόχοι του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθιέρωση ενός νέου κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος με καλύτερη ισορροπία μεταξύ των γενεών και εξασφάλιση όλων των συνταξιούχων από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που αγγίζει το 25% με τη στήριξη, στελέχωση και ενίσχυση των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ και ελεγκτικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων), με ενεργή και θεσμοθετημένη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στους ελέγχους, με την πλήρη νομική και υπηρεσιακή κάλυψη των ελεγκτών από ασύδοτους εργοδότες, με κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων ή εγκυκλίων, που άφηναν «παράθυρα» για αδήλωτη εργασία ή δυσχεραίνουν αδικαιολόγητα τον έλεγχο των υπηρεσιών ή που αφήνουν ατιμώρητους όσους παραβαίνουν την εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: