2.5.15

Δεν ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές...

Πιέζουν οι δανειστές… Κάποιοι από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται να το συζητούν… Σύσσωμο όμως το υπουργικό συμβούλιο εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» σε ασφαλιστικό-εργασιακά.

Αλλωστε...
οποιαδήποτε κυβερνητική υποχώρηση στα δύο αυτά πεδία, που εν πολλοίς ευθύνονται για τα δεινά της ελληνικής πραγματικής οικονομίας και την κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, θα σημάνει πισωγύρισμα στη σκοτεινή εποχή των μνημονίων και στη συγκυβέρνηση των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Πέραν του όποιου πολιτικού κόστους, υπάρχει και η πραγματική διάσταση, που αφορά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει την ελληνική οικονομία από το τέλμα της αποτυχημένης μεθόδου της εσωτερικής υποτίμησης.

Οι δανειστές, πέραν της εμμονής στο e-mail Χαρδούβελη, έχουν εξειδικεύσει τι απαιτούν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων σε ασφαλιστικό και εργασιακά για να υπάρξει συμφωνία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με τη συγκατάνευση των Σαμαρά-Βενιζέλου και των κομμάτων τους, έδινε «γην και ύδωρ» στους δανειστές κατεδαφίζοντας κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και ανοίγοντας έναν νέο φαύλο κύκλο μείωσης της αγοραστικής δύναμης συνταξιούχων και εργαζομένων, με άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω κατάρρευση του τζίρου των εναπομεινασών επιχειρήσεων - εκείνων που άντεξαν στις μνημονιακές επιλογές της τελευταίας 5ετίας.

Οι δανειστές, ήτοι η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, απαιτούν για να υπάρξει συμφωνία τα εξής:

1. Να μη δοθεί ο 13ος μισθός (δώρο Χριστουγέννων) στους συνταξιούχους.

2. Να υπάρξουν περικοπές στις υψηλές επικουρικές συντάξεις (με τη διαπραγματευτική ομάδα να έχει μπει αρχικώς στη συζήτηση για περικοπή σε επικουρικές των ταμείων που ασφαλίζουν εργαζόμενους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες).

3. Να μην ισχύσει η κατατεθειμένη και σε νομοσχέδιο κυβερνητική βούληση, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός τμηματικά το 2015 και το 2016. Με βάση το νομοσχέδιο, την 1η-10-2015 αίρονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία και αυξάνονται οι κατώτατες αμοιβές κατά 10,91% (650 ευρώ μικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες). Στο δεύτερο στάδιο (1-7-2016) ο γενικός κατώτατος μισθός ορίζεται στα 751 ευρώ μικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες.

4. Να μην υπάρξουν προσλήψεις στο Δημόσιο.

Πάντως μια επιλογή υποχώρησης ειδικά στη χορήγηση 13ου μισθού (κάτι που πιέζουν ιδιαίτερα οι δανειστές να μη γίνει) αναμένεται να τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού όσα χρήματα λάβουν οι συνταξιούχοι ως δώρο Χριστουγέννων (υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ) το ίδιο ποσό θα «πέσει» στην αγορά και ως εκ τούτου θα εκτινάξει τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Ετσι θα μπορεί να πληρωθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς να καταγραφεί έκρηξη ανεργίας λόγω της αδυναμίας των επιχειρήσεων να καταβάλουν την αύξηση.

 Τζώρτζης Ρούσσος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: