31.5.15

«Φρούριο» η Ταξίμ...

Τουρκία – Η αστυνομία απέκλεισε την πλατεία Ταξίμ
... δύο χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις κατά Ερντογάν...
Η τουρκική αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δύο χρόνια μετά τις πρωτόγνωρες μαζικές κινητοποιήσεις του Ιουνίου του 2013 που είχαν συνταράξει την χώρα.

Τουλάχιστον...
3,5 εκατομμύρια Τούρκοι - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας - διαδήλωσαν εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης σε ολόκληρη την χώρα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου του 2013

Νωρίς το πρωί, η αστυνομία έκλεισε τους κεντρικούς δρόμους προκειμένου να αποκλείσει την πρόσβαση στην φημισμένη πλατεία και απομάκρυνε τους πολίτες από το δημόσιο πάρκο Γκεζί που βρίσκεται δίπλα της, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις πριν από δύο χρόνια, μετέδωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος επισήμανε επιπλέον ότι διακόπηκαν και τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών, όπως επίσης και οχήματα με αντλίες που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, έχουν αναπτυχθεί στην πλατεία και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να εμποδίσουν κάθε διαδήλωση.

Το πρωί της 31ης Μαΐου του 2013 η αστυνομία είχε απομακρύνει με τη βία από το πάρκο Γκεζί εκατοντάδες ακτιβιστές περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την οικοδόμηση του πάρκου. Η διαμαρτυρία τους σύντομα εξελίχθηκε σε μια πολιτική εξέγερση χωρίς προηγούμενο εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας - διαδήλωσαν εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης σε ολόκληρη την χώρα κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου του 2013. Οι διαδηλώσεις, τις οποίες κατέστειλαν με τη βία οι αρχές, είχαν οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 8.000 πολιτών.

Οι χώρες της Δύσης είχαν καταγγείλει τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καταδικάσει επανειλημμένα τους διαδηλωτές, χαρακτηρίζοντάς τους «τρομοκράτες» που προσπαθούν να υπονομεύσουν το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: