31.5.15

Γράφουν - σβήνουν Αθήνα και δανειστές...


Ύστατες προσπάθειες για μια επώδυνη μεν, αλλά οικονομικά βιώσιμη και πολιτικά υπερασπίσιμη στο εσωτερικό της χώρας συμφωνία καταβάλλει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι...
επαφές του πρωθυπουργού με την ηγεσία των δανειστών υπήρξαν συνεχείς και χθες, ακόμα και κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε χθες το Real.gr, υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας, Βερολίνου και Παρισιού, καθώς οι ηγέτες των τριών χωρών έχουν ορίσει εκπροσώπους τους, για να προλαβαίνουν παρεξηγήσεις και να επιλύουν προβλήματα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες, δεν αποκλείονται σήμερα και νέες επαφές του πρωθυπουργού -ακόμα και τηλεδιάσκεψη- του Αλ. Τσίπρα με Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, αλλά και επαφές με Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες.

Η συνάντηση της Δευτέρας

Καθοριστική, επίσης, για τις εξελίξεις θα είναι και η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου και θα συζητηθεί η συμφωνία με την Ελλάδα.

Ρυθμίσεις για χρέος και αναπτυξιακό πακέτο

Η Αθήνα, πάντως, επιδιώκει, παράλληλα με τη συμφωνία, να υπάρχουν ανακοινώσεις -ή έστω νύξεις- για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και για ένα αναπτυξιακό πακέτο, που θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μια τέτοια εξέλιξη, πέραν του ότι θα καθιστά οικονομικά βιώσιμη τη συμφωνία που θα επιτευχθεί, θα διευκολύνει την κυβέρνηση να την «περάσει» στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν και οι Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και της ΚΟ Χρήστος Μαντάς, καθώς βουλευτές και κόμμα το επόμενο διάστημα θα βιώσουν μια δύσκολη κατάσταση και πιθανόν κομβικές εξελίξεις.

Αισιοδοξία για συμφωνία - Eurogroup

Η Αθήνα, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξη πως στο τέλος θα υπάρξει -έστω και ιδιαιτέρως επώδυνη και δύσκολα διαχειρίσιμη πολιτικά- συμφωνία, ενώ στόχος είναι η συνεδρίαση του Eurogroup εντός της εβδομάδας.

«Θα πληρωθεί η δόση»

Η Αθήνα, εφόσον υπάρχει συμφωνία, θα πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου στο ΔΝΤ, όπως άλλωστε αποκαλύπτει και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με συνέντευξή του στη Realnews που κυκλοφορεί και σήμερα και αύριο στα περίπτερα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: