6.8.11

Δύσκολος Σεπτέμβριος για τη «Monde»...



Μπροστά σε μεγάλη απεργία του συνδικάτου των εκτυπωτών θα βρεθεί τον Σεπτέμβριο η «Monde», και ίσως και κάποιες άλλες γαλλικές εφημερίδες. Οταν η διεύθυνση της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας αποφάσισε την ... εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα πιεστήριά της στις αρχές της δεκαετίας του '90, ήλπιζε ότι θα επιτύχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος. Ομως το πανίσχυρο συνδικάτο των εργαζομένων στην εκτύπωση των γαλλικών εφημερίδων απαίτησε για κάθε νέο κομπιούτερ η «Monde» να πληρώνει για δύο εργαζομένους - έναν που θα πληκτρολογεί και έναν άλλο που θα παρακολουθεί ταυτόχρονα την οθόνη. Το κέρδισε.
Πέρσι η «Monde» αντιμετώπισε το φάσμα της χρεοκοπίας και τρεις επιχειρηματίες, ο Ξαβιέ Νιελ, ο Ματιέ Πιγκάς και ο Πιερ Μπερζέ, την εξαγόρασαν. Αφού προχώρησαν σε μεγάλες περικοπές στο δημοσιογραφικό και το επιχειρηματικό κόστος της έκδοσης υπολογίζουν ότι το 2011 (εάν αφαιρεθεί το κόστος εκτύπωσης) η εφημερίδα θα έχει κέρδος περίπου 5-10 εκατ. ευρώ, μια θεαματική βελτίωση έπειτα από συνεχή έτη στα οποία εμφανίζονταν ζημιές. Οι εκτυπωτικές εγκαταστάσεις υπολογίζεται ότι θα παρουσιάσουν ζημιά τριών εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί εάν κάποιες άλλες εφημερίδες που εκτυπώνονται εκεί φύγουν.
O Νιελ σκοπεύει να απολύσει 220 από τους 260 εργαζομένους στα πιεστήρια - περίπου το 1/4 των μελών του συνδικάτου. Επειδή η «Monde», που είναι απογευματινή εφημερίδα, υποχρεούται να τυπώνεται κυρίως στο δικό της εργοστάσιο κοντά στο Παρίσι, οι αναγνώστες στην επαρχία την παίρνουν την επόμενη ημέρα. Η επιχείρηση σκοπεύει να κλείσει τα δύο από τα τρία πιεστήρια στο Παρίσι και να χρησιμοποιεί πιεστήρια στις διάφορες επαρχίες ώστε να φθάνει εγκαίρως στους αναγνώστες της. Μέσα στην οικονομική κρίση, τα στελέχη του ομίλου της «Monde» ετοιμάζονται για μία κατά μέτωπον επίθεση στο ισχυρό συνδικάτο που προαναγγέλλει μεγάλες απεργίες τον Σεπτέμβριο καθώς αναμένεται μετά την κίνηση της «Monde» να ακολουθήσουν και άλλες εφημερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: