1.8.11

Νέες δηλώσεις Μόσιαλου για ΕΡΤ και οι πρώτες αντιδράσεις...


Την αντίδρασή τους στο κυβερνητικό σχέδιο για «κατάργηση, συγχώνευση και συρρίκνωση» εκφράζουν με ανακοίνωσή τους η ΠΟΣΠΕΡΤ και τα σωματεία 11 Οργανισμών και... φορέων του Δημοσίου. Για το θέμα αυτό διοργανώνεται αύριο Τρίτη 2 Αυγούστου συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Το Συντονιστικό καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί με μία Τροπολογία - express στις 5 Αυγούστου, να διαλύσει με Αντισυνταγματικό τρόπο μέσω Υπουργικών αποφάσεων σημαντικούς Οργανισμούς και Φορείς και να οδηγήσει άμεσα η έμμεσα(με εργασιακή εφεδρεία, υποχρεωτικές μετατάξεις, επαναξιολόγηση κλπ.) τους εργαζόμενους στην απόλυση».

Εν τω μεταξύ σε σημερινές δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ FM ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης «δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη οικονομική εξυγίανση της δημόσιας τηλεόρασης και γενικότερα των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχει σχέση με τα μέσα ενημέρωσης και εδώ βάζω και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικό Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και τις δυο Γενικές Γραμματείες που είναι υπό την εποπτεία μου, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και την Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης. Εδώ θα υπάρχει συνολική αναδιοργάνωση αυτού του χώρου και θα δούμε με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσουμε τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι έλληνες πολίτες μέσω της ΔΕΗ, αλλά και γενικά οι έλληνες φορολογούμενοι που στηρίζουν με τα χρήματά τους οργανισμούς που έχουν και αλληλεπικαλυπτόμενο ενδιαφέρον. Επομένως εδώ χρειάζεται και εξορθολογισμός, έτσι ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων σε βάθος χρόνου, αλλά και προσωπικού».

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι υπάρχει «πλεονάζον προσωπικό, γενικά σε όλο αυτό το φάσμα των οργανισμών» και είπε ότι στόχος της κυβέρτησης είναι να αξιοποιηθεί το προσωπικό αυτό «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ διαβεβαίωσε ότι «όσο είμαι εγώ υπουργός θα φροντίσω τα δημόσια μέσα ενημέρωσης να είναι όσο τον δυνατόν πιο αντικειμενικά και ισορροπημένα στην πληροφόρηση στην οποία παρέχουν».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση του προσωπικού της ΕΡΤ «θα γίνει προφανώς από ανεξάρτητους φορείς. Δεν μιλάω για αξιολόγηση προσωπικού για να κριθούν εάν θα μείνουν ή εάν δεν θα μείνουν, μιλάω για αξιολόγηση προσωπικού για την αξιοποίησή τους» και πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση «θα γίνει με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο».

«Η δημόσια τηλεόραση και τα δημόσια ΜΜΕ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και μερίδιο στην τηλεθέαση, στην ακροαματικότητα σε άλλες χώρες, αυτή θα πρέπει να είναι η φιλοδοξία και των δημόσιων ΜΜΕ στην χώρα μας, όχι μόνο το θέμα της οικονομικής διαχείρισης, αλλά και της ποιότητας του προϊόντος που έχουμε» τόνισε ο κ Μόσιαλος, ενώ για τους συβασιούχους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση είπε ότι «υπάρχουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι οποίες είναι τελείως διαφορετικές από τις συμβάσεις τις μονοετείς, προφανώς θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Οι συμβάσεις που έχουν μια πολύ μικρή χρονική διάρκεια θα επανεξεταστούν, θα δούμε πόσες χρειάζονται πραγματικά. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό το θέμα όσον αφορά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, τις οποίες θα τις εξετάσουμε στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης, για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Προφανώς θα δούμε τι καλύτερη αξιοποίηση θα γίνει του προσωπικού του οποίου έχουμε, όπως επίσης και μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΕΡΤ και των δημόσιων ΜΜΕ, να κάνουν εσωτερικές παραγωγές αντί να κάνουν πολλές εξωτερικές παραγωγές, όπως ξέρετε τώρα η πλειοψηφία είναι εξωτερικές παραγωγές. Όταν όμως έχεις τόσο μεγάλο αριθμό προσωπικού και τεχνικές δυνατότητες εντός της δημόσιας τηλεόρασης και του δημόσιου ραδιοφώνου, θα πρέπει ο προσανατολισμός λίγο να αλλάξει».

Τέλος ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος. Δεν υπάρχει περίπτωση οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τα δημόσια ΜΜΕ. Αυτό είναι κατηγορηματικό. Και δεν θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τα δημόσια ΜΜΕ γιατί έχουμε κάνει τους προγραμματισμούς μας, έχουμε πλέον μέχρι το 2015, αυτή τη στιγμή τέσσερα χρόνια από τώρα. Στα τέσσερα επόμενα χρόνια δεν προβλέπεται καμία αύξηση του ανταποδοτικού τέλους και κατά τη γνώμη μου έτσι όπως βλέπω δηλαδή τα στοιχεία και τον εξορθολογισμό που θα γίνει για πολλά χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει αύξηση του ανταποδοτικού τέλους. Θα μπορέσουν δηλαδή τα δημόσια ΜΜΕ να ορθοποδήσουν και να παράγουν καλύτερο προϊόν με μικρότερο κόστος».
enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: