26.8.11

Καραβάνια Ασιατών κατακλύζουν την Ήπειρο και η κυβέρνηση κοιμάται


Με το βλέμμα στραμμένο προς Ευρώπη (!) συνεχίζουν να έρχονται κατά… καραβάνια Ασιάτες λαθρομετανάστες στην Ήπειρο! Το πρόβλημα, όχι μόνο δεν λύθηκε, μετά τις επιχειρήσεις –σκούπα της Αστυνομίας στην Ηγουμενίτσα και το ξερίζωμα του εκεί καταυλισμού, αλλά δυστυχώς ...

μεταπήδησε και τώρα έχει διογκωθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ηπείρου.

Πακιστανοί, Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί κ.α. λαθρομετανάστες φθάνουν και παραμένουν στην Ήπειρο, αφού είναι πολύ δύσκολο να «τρυπώσουν» σε κάποιο καράβι για την Ιταλία. Η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα αισθητή στα Γιάννινα, όπου πολλοί λαθρομετανάστες, αφημένοι στην τύχη τους από τους δουλέμπορους, προσπαθούν να επιβιώσουν τριγυρνώντας εδώ και εκεί, ενώ κάποιοι άλλοι κατάφεραν να νοικιάσουν κάποιο σπίτι, στο οποίο μένουν όλοι μαζί κατά δεκάδες!

Δυστυχώς, οι κινήσεις της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος, μαρτυρούν, ότι το μόνο που κάνει είναι να «πετάξει» σε κάποιο μέρος τους λαθρομετανάστες, χωρίς να τους εξασφαλίζει έστω τις βασικές συνθήκες διαβίωσης!.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη άφιξη στην ακριτική Πωγωνιανή των περίπου 80 Ασιατών «λαθραίων» (τους πήγε εκεί σε δύο ...δόσεις), οι οποίοι φιλοξενήθηκαν για μια νύχτα (!), στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας. Την επόμενη μέρα το πρωί, όλοι σαν ...κύριοι πήραν το λεωφορείο της γραμμής με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα, μήπως και καταφέρουν να μπουν κρυφά σε κάποιο πλοίο για την Ιταλία.

Η προκλητική απάθεια με την οποία αντιμετωπίζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την λαθρομετανάστευση, φαίνεται και από την καθυστέρηση στην κατασκευή των Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών. Αν και η δημιουργία τους είχε χαρακτηριστεί επείγουσα και παρά το γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει αυστηρούς κανόνες στην διαβίωση των «λαθραίων» μέσα στα κράτη- μέλη της, η Πολιτεία κινείται με το… πάσο της! Τα κέντρα, ένα εκ των οποίων είπαν ότι θα φτιαχτεί στην Ηγουμενίτσα, αποτελούν ακόμη μια απραγματοποίητη «δέσμευση» της Κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης συναντά η επαναφορά της διάταξης που παρέχει το δικαίωμα στον Υπουργό Εσωτερικών να προβαίνει σε μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών που διαμένουν στη χώρα μας! Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την Νόμο για την Ιθαγένεια δίνει το δικαίωμα σε πολλούς λαθρομετανάστες να αποκτήσουν άμεσα Ελληνική ιθαγένεια!
Σύμφωνα με την νέα διάταξη μειώνεται ο αριθμός των ετών (από 12 σε 10 συνεχόμενης διαμονής στην Ελλάδα) που απαιτούνται για τη χορήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε στην εν λευκώ χορήγηση εξουσιοδότησης στον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών να προβαίνει σε μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών» τόνισε χθες ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νάκος.

Η παράταξη ζητά απόσυρση της τροποποίησης της διάταξης, αλλά και κατάργηση της 12ετίας. Προτείνει την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς και εξαιρετικούς λόγους, μόνο σε όσους έχουν εισέλθει νόμιμα στη χώρα.

Από τον Πρωϊνό Λόγο Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: