16.8.11
Καλπάζει η φοροδιαφυγή και στην Ιταλία ...
Μετά την έγκριση των έκτακτων οικονομικών μέτρων, συνολικού ύψους 45,5 εκατομμυρίων ευρώ, από μέρους της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στον ευαίσθητο τομέα της φοροδιαφυγής, που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην δημιουργία της προβληματικής, για την χώρα, κατάσταση.
Σύμφωνα με... τα όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ του το τηλεοπτικό κανάλι Tg5 (ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι) μεγάλο μέρος των επαγγελματιών και ιδιοκτητών των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας, φοροδιαφεύγει συστηματικά:
α) Οι χειρουργοί, δηλώνουν κατά μέσον όρο 63.000 ευρώ το χρόνο, με φοροδιαφυγή που σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών της Ρώμης, αγγίζει το 66,3% των εισοδημάτων τους.
β) Οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, δεν ξεπερνούν τα 32.000 ευρώ, με φοροδιαφυγή που εκτιμάται πως φθάνει το 73%.
γ) Οι δε περιπτεράδες, δηλώνουν μόλις 12.000 ευρώ, «κρύβοντας», σύμφωνα πάντα με το Tg5, που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, το 78,2% των απολαβών τους.
δ) Οι κουρείς και κομμωτές «σταματούν» στα 11.000 ευρώ, με αδήλωτες εισπράξεις που «σκαρφαλώνουν» στο 82% του συνολικού εισοδήματος.
ε) Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, τέλος, δηλώνουν στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, 14.000 ευρώ το χρόνο, με περιπτώσεις που προσεγγίζουν τα όρια του εξωπραγματικού, ιδίως για εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές της Αιώνιας Πόλης, όπως το Κολοσσαίο, ή το Πάνθεον.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή, συμπεριλαμβάνουν την δυνατότητα προσωρινής διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν εκδίδουν νόμιμη απόδειξη.
Σε ό,τι αφορά, παράλληλα, την εφαρμογή και τις λεπτομέρειες της δέσμης μέτρων, ο ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «κατά την έγκρισή τους από το κοινοβούλιο, θα μπορέσουν να γίνουν επιμέρους παρεμβάσεις και διορθώσεις, υπό τον όρο να μην αλλάξει το συνολικό ποσό των φοροεισπράξεων και περικοπών».
Κυβερνητικοί κύκλοι άφησαν να διαρρεύσει ότι μέχρι χθες υπήρχε η πρόθεση να αντικατασταθεί η έκτακτη εισφορά όσων κερδίζουν πάνω από 90.000 το χρόνο, με γενικευμένη αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας.
Ο Μπερλουσκόνι φέρεται όμως να αρνήθηκε να συναινέσει, διότι θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την άμεση αύξηση της φοροδιαφυγής.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, ζητεί παράλληλα να γίνουν ουσιαστικές διορθωτικές παρεμβάσεις που να μειώσουν τις περικοπές σε βάρος των δήμων της χώρας.
Θέση που ασπάζεται μεγάλο μέρος της Λέγκας του Βορρά, η οποία είναι παραδοσιακά ευαίσθητη στις απαιτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης των πλουσιότερων, ιδίως, περιοχών της χώρας.
Δεν λείπουν, τέλος, οι δηλώσεις στελέχη του Μπερλουσκονικού κόμματος Λαός της Ελευθερίας -- όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μαρτίνο --που ζητούν, στο διάστημα ενενήντα ημερών που διαθέτει το κοινοβούλιο για την έγκριση των μέτρων, να σχεδιαστούν νέες, πρόσθετες, παρεμβάσεις και κίνητρα, που να δώσουν μια πραγματική ώθηση στην οικονομία, για μια ουσιαστική ανάκαμψη.
voria.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου