30.8.11

Πειραματόζωα με τις ευλογίες των ΗΠΑ...


Τουλάχιστον 83 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα ιατρικά και επιστημονικά πειράματα που έκαναν οι ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940 στη Γουατεμάλα, αποκάλυψε επιτροπή που... ιδρύθηκε κατόπιν εντολής του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης χρησιμοποίησαν εκατοντάδες κρατούμενους, ψυχικά αρρώστους, καθώς και ιερόδουλες, προκειμένου να μελετήσουν τις παρενέργειες της πενικιλίνης, χωρίς να έχουν τη συναίνεση καμιάς από τις παραπάνω ομάδες.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Amy Gutmann, χαρακτήρισε την έρευνα «επαίσχυντο κομμάτι της ιατρικής ιστορίας».

Τα πειράματα αυτά που έγιναν μεταξύ του 1946 και του 1948 χρηματοδοτήθηκαν από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Στο πλαίσιο των ερευνών τους, οι επιστήμονες μόλυναν εν γνώσει τους και εν αγνοία των ιδίων σχεδόν 1.300 ανθρώπους με τον ιό της σύφιλης και της βλεννόρροιας. Από αυτούς τους 1.300, μόνον 700 έλαβαν κάποια θεραπεία.

Η επιτροπή που έκανε τις αποκαλύψεις συστάθηκε με εντολή του Ομπάμα τον περσινό Νοέμβριο. Έναν μήνα νωρίτερα, οι ΗΠΑ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και της υπουργού Δημόσιας Υγείας Καθλίν Σιμπέλιους, είχαν ζητήσει συγγνώμη από τους εκατοντάδες πολίτες της Γουατεμάλας που μολύνθηκαν σκόπιμα και εν αγνοία τους από σύφιλη και βλεννόρροια.
metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: