5.8.11

Με ισχυρές απώλειες άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια...


Με νέα «βουτιά» άνοιξαν σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι αγορές στην Ευρώπη. Ο Δείκτης στη Λεωφόρο Αθηνών ξεκίνησε διαπραγμάτευση με πτώση 4,4% ενώ ... αυτή τη στιγμή καταγράφει απώλειες 3,5%, με τον τραπεζικό κλάδο να προηγείται της αρνητικής «κούρσας» χάνοντας έως 7%. Στο Λονδίνο οι απώλειες φτάνουν στο 3,2%, στο Παρίσι 2,3%, τη Φραγκφούρτη 3,5%, τη Μαδρίτη 1,4% και το Μιλάνο 3,5%. Με υψηλές απώλειες έκλεισε χθες τα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τόκυο.

Πυρετός διαβουλεύσεων σήμερα με έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Σαρκοζί, Θαπατέρο και ενημέρωση Τύπου από τον Όλι Ρεν το μεσημέρι.


Με τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια από το 2009 έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπό τον φόβο των αγορών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με επίκεντρο την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 4,31% στις 11.383,68 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq με απώλειες 5,08%, στις 2.556,39 μονάδες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση μεγαλύτερη του 3%.
Mε πτώση κατά 3,72% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 359,30 μονάδες και να κλείνει στις 9.299,88 μονάδες.

Πτώση κατά 3,7% στη Νότιο Κορέα, μειωμένος κατά 4% ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας, στο -4,6% έκλεισε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο θα έχει την Παρασκευή ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Οι τρεις ηγέτες θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τις κινήσεις τους προκειμένου να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση των χρηματαγορών σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο Νικολά Σαρκοζί θα μιλήσει πρώτα με την Άνγκελα Μέρκελ και εν συνεχεία με τον Ισπανό πρωθυπουργό. Πηγή της γαλλικής προεδρίας είπε στο Bloomberg πως την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ωστόσο, λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επικοινωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές.

Παρά τη συμφωνία για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πείσει ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα αποφύγουν την ευρω-διάσωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι της ΕΕ προτείνουν στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανακοινώσουν νέα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης, όπως η αύξηση των διαθέσιμων πόρων του EFSF, και να δημιουργήσουν ένα τείχος ασφαλείας γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ενδεικτική είναι η προτροπή του επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν «όλα τα στοιχεία» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Επίσης, στη 1.30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ο ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με βασικό θέμα την «κρίση χρέους στην Ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: