18.8.11


Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο καλούν επιτακτικά τόσο η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν...
από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να φύγει και προανήγγειλαν την υιοθέτηση "νέων αυστηρών κυρώσεων" εναντίον του καθεστώτος του, σε σημερινή κοινή τους ανακοίνωση.

Οι τρεις ηγέτες κάλεσαν επίσης το συριακό καθεστώς να "δώσει άμεσα τέλος στη βία, να απελευθερώσει τους κρατούμενους συνείδησης και να επιτρέψει στον ΟΗΕ να διευθύνει χωρίς εμπόδια μία επιτροπή αποτίμησης της κατάστασης".

"Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία επαναλαμβάνουν με τον πιο έντονο τρόπο την καταδίκη (...) της αιματηρής καταστολής των ειρηνικών και γενναίων διαδηλώσεων και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνει ο πρόεδρος Ασαντ και οι συριακές αρχές εδώ και μήνες", υπογραμμίζουν.

"Υποστηρίζουμε ενεργά τη λήψη νέων αυστηρών ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Ασαντ", συνεχίζει η ανακοίνωση των Σαρκοζί, Μέρκελ και Κάμερον.

"Τον καλούμε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απόλυτης απόρριψης του καθεστώτος του από τον συριακό λαό και να εγκαταλείψει την εξουσία για το συμφέρον της Συρίας και του λαού του", επισημαίνει η ανακοίνωση των τριών ηγετών.

"Η βία στη Συρία πρέπει να σταματήσει τώρα", υπογραμμίζουν.

Πίεση και από τις ΗΠΑ

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον στη Συρία σήμερα θα "σφίξουν τον κύκλο της απομόνωσης" γύρω από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και την κυβέρνησή του, με στόχο να απομακρυνθεί από την εξουσία.

"Στο λαό της Συρίας αξίζει μια κυβέρνηση η οποία σέβεται την αξιοπρέπειά του, προστατεύει τα δικαιώματά του και εκπληρώνει τις προσδοκίες του. Ο Άσαντ τους εμποδίζει" να την αποκτήσουν, είπε η Κλίντον σε δηλώσεις της αμέσως μετά την απερίφραστη δήλωση του προέδρου Ομπάμα ο οποίος κάλεσε τον Άσαντ να παραιτηθεί και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις.

"Για χάρη του λαού της Συρίας, έχει έλθει η ώρα να παραμερίσει και να αφήσει αυτή την μετάβαση και στους ίδιους τους σύρους, και αυτό είναι που θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να επιτύχουμε", είπε η Κλίντον.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως έχει έλθει η ώρα ο Άσαντ να παραιτηθεί.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: