29.8.11

Για πόσο κορόιδα μας περνάτε!...


www.sport-fm.gr

Άρθρο του Γιώργου Χελάκη.
Τέτοιες μέρες το πιο εύκολο είναι να εμφανίζεσαι ως αρχάγγελος της κάθαρσης.
Καβαλάς στο κύμα, καταγγέλλεις τους πάντες και τα πάντα παριστάνοντας τον γενικό εισαγγελέα.
Η κατάσταση θυμίζει λίγο τον Καραγκιόζη που μόλις ο ...
Μέγας Αλέξανδρος σκότωσε τον «κατηραμένο όφι» πήγε κι αυτός να του δώσει μερικές. Ωστόσο έχει και υποκρισία τα όριά της.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο από όλα τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου και την Πολιτεία αυτό που κινήθηκε με συνέπεια και αυστηρότητα είναι η Σούπερ Λίγκα. Ακούγεται κάπως παράξενο αλλά αξίζει τον κόπο να το... διερευνήσουμε με στοιχεία.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας εξετάζει την περίπτωση πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας της ΠΑΕ Ηρακλής. Αποδέχεται την αντικειμενική ευθύνη της ΠΑΕ και επιβάλει την αυστηρότερη ποινή που οδηγεί την ομάδα στη Β' Εθνική. Έρχεται στην επιφάνεια το θέμα με την αδειοδότηση του ΟΦΗ. Η Σούπερ Λίγκα αποκρούει τις πιέσεις της κυβέρνησης και της ΕΠΟ να συμφωνήσει στην κατάργηση του θεσμού της αδειοδότησης για τις ομάδες της Β' Εθνικής που ανεβαίνουν στην Σούπερ Λίγκα.

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας τιμωρεί με δια βίου αποκλεισμό τους Αχιλλέα Μπέο, Μάκη Ψωμιάδη και υποβιβάζει Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα.

Η Σούπερ Λίγκα πετυχαίνει νέα συμφωνία κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην οποία για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται ο Ολυμπιακός και η Ξάνθη. Η Σούπερ Λίγκα συμμορφώνεται με την απόφαση της ΕΕΑ που αποβάλει Βόλο και Καβάλα ενώ θεωρητικά είχε τη δυνατότητα να τις συμπεριλάβει στο υπό έναρξη πρωτάθλημα. Στη συνέχεια σε πλήρη εφαρμογή του ΚΑΠ θεωρεί ότι Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας δικαιούνται συμμετοχή στο πρωτάθλημα και ζητεί από την ΕΕΑ να εξετάσει τους φακέλους τους. Αποφασίζει την έναρξη του πρωταθλήματος αφού ο κ. Γερουλάνος με δηλώσεις του το πρωί της ίδιας μέρας, της δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Υπάρχει ψεγάδι στις συγκεκριμένες ενέργειες της Σούπερ Λίγκας; Ας απαντήσουν πριν από όλους οι παρακάτω:

• Η κυβέρνηση. Αυτή υπέκυψε στις πιέσεις του ΟΦΗ και παρότρυνε τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Πιλάβιο να καταργήσει τον ομόφωνα ψηφισμένο κανονισμό των αδειοδοτήσεων. (Βλέπε δημόσιες δηλώσεις του κ. Μπιτσαξή μετά τη συνάντηση του με τον απεσταλμένο της ΟΥΕΦΑ κ. Ιφαντίνο.).

• ΕΠΟ. Το θέατρο του παραλόγου. Κάνει την πάπια στο θέμα του ΟΦΗ που τη σέρνει στα πολιτικά δικαστήρια και πουλάει τσαμπουκά στη Λάρισα και τον Πανσερραϊκό. Αλλάζει (παραιτείται) τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταγραφών κ. Κουρίδη με τον κ. Σαράκη προκειμένου να μην παραπεμφθεί η Παναχαϊκή για το θέμα της πλαστής φορολογικής ενημερότητας. Αφήνουμε κατά μέρος την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων που είναι εξαιρετικά πιο "μαλακή" για την Καβάλα και τον Βόλο από την αντίστοιχη της Σούπερ Λίγκας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσο για τις δηλώσεις των ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟ ότι δεν ρωτήθηκαν για την έναρξη του πρωταθλήματος με την οποία διαφωνούν, είναι πραγματικά πολύ χαριτωμένες. Αν οι δύο ΠΑΕ ήθελαν να έχουν πρακτικό αντίκρισμα οι αντιρρήσεις τους, μπορούσαν να τις διατυπώσουν δημόσια πριν πάρει τη σχετική απόφαση το προεδρείο της Σούπερ Λίγκας. Ήξεραν όπως ξέραμε όλοι την απόφαση που επρόκειτο να παρθεί. Επειδή ήθελαν και την πίττα ολόκληρη (τα λεφτά της NOVA) και τον σκύλο χορτάτο (ανέξοδη αντιπολίτευση στον Μαρινάκη) επέλεξαν να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους κατόπιν εορτής.

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν αναμάρτητοι. Όσοι επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους αυτό τον ρόλο είναι τουλάχιστον υποκριτές. Όποιος θέλει μπορεί να πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι αρχιερέας της κάθαρσης. Όσοι την έχουμε "ζυγίσει" (την κυβέρνηση) και την έχουμε βρει ελλειπή σε εξαιρετικά πιο σοβαρά θέματα της δημόσιας ζωής δεν εννοούμε να πειστούμε για τις αγνές προθέσεις της. Η ίδια κυβέρνηση δεν είναι που πίεζε την ΕΠΟ να "καταπιεί" τους κανονισμούς της για να παίξει ο ΟΦΗ στη Σούπερ Λίγκα;

Όσο για τους αρχιερείς της κάθαρσης πού ήταν όταν το Δημόσιο παραχωρούσε στον Κόκκαλη δημόσια περιουσία. Πού ήταν όταν ο δικηγόρος του Δημοσίου έχανε το δρόμο προς το δικαστήριο διευκολύνοντας την ΠΑΕ ΑΕΚ να μπει στο άρθρο 44. Όταν ο νυν υπουργός Οικονομικών εφεύρισκε νομοθετικές διατάξεις για να διαγραφούν τα χρέη του Πανιωνίου, της Καβάλας , του ΠΑΟΚ και πάει λέγοντας.

Δεν είμαστε όλοι «αμερικανάκια»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: