26.8.11

Επενδύσεις στην Ελλάδα: Συν... Βερολίνο και χείρα κίνει...


Αυτό είναι το κεντρικό νόημα των λεγομένων του προέδρου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Κναπ και του προέδρου της Invest in Greece Άρι Συγγρού με αφορμή την επίσκεψη του γερμανού υφυπουργού Οικονομίας Στέφαν Καπφέρερ στην Αθήνα την Πέμπτη.

Όπως δήλωσε στην... εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» ο προέδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Κναπ, ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ τον Οκτώβριο, ο κλάδος της ενέργειας θα έχει ισχυρή αντιπροσώπευση στην επιχειρηματική αποστολή του κ. Ρέσλερ όπως και η διαχείριση απορριμμάτων μετά την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού στην Αττική.

«Οι επενδύσεις θέλουν χρόνο η επένδυση δεν αποδίδει αύριο» διευκρίνισε πάντως ο κ. Κναπ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνουν αλλαγές στη γραφειοκρατία, στο δικαστικό σύστημα για να γίνει το κλίμα φιλικό για τους επενδύτες. Αυτά είναι ζητήματα εθνικού συμφέροντος».

Από την πλευρά του, ο κ. Συγγρός σημείωσε στην «Πρώτη Γραμμή» ότι υπάρχουν δύο σκέλη της ελληνογερμανικής συνεργασίας: Αφενός τα σχέδια της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας για χρηματοδοτήσει γερμανικές εταιρείες ή εταιρείες γερμανικών συμφερόντων για επενδύσεις στην Ελλάδα, αφετέρου, η τεχνογνωσία που είναι διατεθειμένες να μας δώσουν οι γερμανικές αρχές για να φτιάξουμε εμείς τη δική μας επενδυτική τράπεζα.

«Χρειαζόμαστε και χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις να βελτιώσουμε το επενδυτικό περιβάλλον να δουλέψουμε με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς» υπογράμμισε ο κ. Άρις Συγγρός. «Χρειάζεται και επέκταση του fast track για να ξεπεράσουμε τα φαινόμενα γραφειοκρατίας. Δεν έχει ημερομηνία λήξης η προσπάθεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Invest in Greece, το ζήτημα της εξωστρέφειας είναι κρίσιμο, καθώς η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται και σε άλλες αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: