2.8.11

Στον αέρα η σίτιση στον Δ. Αθηναίων...


Του Αρη Χατζηγεωργίου
Μπορεί ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης να απέφυγε τον θρησκευτικό όρκο όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τώρα όμως μοιάζει να εναποθέτει τις ελπίδες του στον... Θεό, προκειμένου να μη μείνουν νηστικοί οι 1.200 άποροι που καταφεύγουν στα συσσίτια του δημοτικού Ιδρύματος Αστέγων.
Η οργάνωση, που διαθέτει η Εκκλησία για να σιτίζει απόρους και μέσα στους χώρους του δήμου, μοιάζει αυτή τη στιγμή η μοναδική λύση μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από δέκα μέρες στο ίδρυμα ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων), όταν ο τότε πρόεδρός του Ι. Σφακιανάκης (δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τον Γ. Καμίνη), ένας σύμβουλός του και ο διευθυντής τού ιδρύματος Ηρακλής Ευσταθίου κατηγορήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. (22/7/11) για «παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», έπειτα από καταγγελία επιχειρηματία που προμηθεύει το ίδρυμα με μερίδες φαγητού.

Το «χτύπημα» ήταν δυνατό, όχι μόνο για τον δήμο και την παράταξη Καμίνη, αλλά κυρίως για το ίδιο το ίδρυμα, του οποίου η λειτουργία εξαρτάται δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό από τις χορηγίες των «εχόντων και κατεχόντων». Οι οποίοι με τη σειρά τους αποφεύγουν το σπορ της φιλανθρωπίας σε χώρους, όπου ανθεί επισήμως η κακοδιαχείριση...

Οπως ήταν φυσικό, οι κατηγορούμενοι απομακρύνθηκαν από τη διοίκηση ενώ ο κ. Σφακιανάκης (συνδικαλιστής στον χώρο της Υγείας) απέχει πλέον και από την παράταξη Καμίνη, αν και παραμένει δημοτικός σύμβουλος. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες ανέλαβε την προεδρία ο δικηγόρος Γιώργος Αποστολόπουλος (επίσης δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καμίνη) αλλά δεν τοποθετήθηκε διευθυντής στη θέση του κ. Ευσταθίου, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο (25/7) ότι «θα διοριστεί αμέσως αντικαταστάτης, προκειμένου ο ΚΥΑΔΑ να συνεχίσει απερίσπαστος τη δράση του».

Λήξη σύμβασης

Η δράση του ΚΥΑΔΑ δεν αφορά μόνο τα συσσίτια των απόρων. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα εντοπίζεται τώρα ακριβώς εκεί, διότι αύριο λήγει η σύμβαση με τον επιχειρηματία που κατήγγειλε τα φαινόμενα διαφθοράς και η εταιρεία του οποίου ετοίμαζε εκατοντάδες μερίδες φαγητού για τη βραδινή σίτιση. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να του ζητούσαν χρήματα όχι μόνο για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στον διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση αλλά και για να εξοφληθεί υπόλοιπο 400.000 ευρώ από την προηγούμενη.

Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και ως μοναδική λύση προβάλλει η αξιοποίηση της Εκκλησίας που οργανώνει επίσης καθημερινά απογευματινό συσσίτιο στον χώρο του δήμου. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως το κόστος και η χρονική διάρκεια, δεν έχουν ακόμη διασαφηνιστεί. *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: