18.8.11

ΚΥΠΡΟΣ: Πειθαρχική έρευνα στο ΥΠΕΞ για 4 λειτουργούς


Λευκωσία: Πειθαρχική έρευνα για τέσσερις λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να εισηγείται η Γενική Εισαγγελία προς την πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή.
Σύμφωνα με...

πληροφορίες που αφέθηκαν χθες Τετάρτη να διαρρεύσουν, η εισήγηση αφορά υπόθεση χειρισμού εσωτερικού σημειώματος από τέσσερις λειτουργούς, τα ονόματα των οποίων κατέχει ο «Φ», αλλά δεν αποκαλύπτει για ευνόητους λόγους.

Το επίμαχο σημείωμα για το οποίο υπήρξαν ισχυρισμοί περί παραποίησης, συντάχθηκε μετά την έκρηξη στο Μαρί και αναφερόταν σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί, τον Φεβρουάριο 2011, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών,
του υπουργού Άμυνας και της Γενικής Εισαγγελίας.

Η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή τηρεί σιγήν ιχθύος γύρω από το θέμα, ενώ όπως πληροφορείται ο «Φ» αναμένεται να αποφασίσει τα επόμενα βήματα τις προσεχείς ώρες, ενδεχομένως μέχρι αύριο Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση (είτε υπάρχει ευθύνη λειτουργών, είτε δεν υπάρχει), το χρονικό σημείο που επιλέγηκε για τη διαρροή της εισηγούμενης πειθαρχικής έρευνας προκαλεί εύλογα ερωτήματα περί οργανωμένης προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Κι αυτό γιατί συνέπεσε με την αποκάλυψη εγγράφου, σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαίωσε τον Σύρο ηγέτη, Μπασάρ αλ Άσαντ, ότι «στόχος είναι η τελική επιστροφή του (σ.σ. φορτίου) στη Συρία, μόλις αυτό καταστεί εφικτό», παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί ζήτησαν να τους παραδοθεί το φορτίο.

Από χθες νωρίς το πρωί και μετά την αποκάλυψη για τις εν λόγω δεσμεύσεις του προέδρου Χριστόφια προς τον ηγέτη της Συρίας, (κόντρα στο ψήφισμα 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας), αναπτύχθηκε μια οργιώδης φημολογία για την δήθεν «αποφασιστικότητα» της κυπριακής κυβέρνησης «να ρίξει άπλετο φως» σε κάθε πτυχή της έκρηξης στο Μαρί, αποκαλύπτοντας την εισήγηση της Γενικής Εισαγγελίας για πειθαρχική έρευνα εναντίον τεσσάρων λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών…

Επί της ουσίας της υπόθεσης, η Γενική Εισαγγελία φέρεται «εξαγριωμένη» με το χειρισμό του εσωτερικού σημειώματος και θεωρεί ότι δικαιολογείται πειθαρχική έρευνα εναντίον των τεσσάρων λειτουργών. Αντίθετα, κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι η εισήγηση για πειθαρχική έρευνα στερείται βάσης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα περί παραποίησης σημειώματος, το οποίο εν πάση περιπτώσει δεν είχε προσλάβει καν χαρακτήρα επίσημου εγγράφου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Του Παύλου Ξανθούλη από το σημερινό φύλλο του «Φ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: