24.7.09

To ΣτΕ θα κρίνει την συνταγματικότητα διάταξης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος...


Σύννομα τα υψηλά πρόστιμα;
Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει την συνταγματικότητα διάταξης του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, η οποία προβλέπει πρόσθετο φόρο 400% επί του κυρίου φόρου, σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεως από υπόχρεο σε παρακράτηση φόρου. Το Β' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι αντίκεινται στην αρχη της αναλογικότητας και περέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Ειδικότερα, το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να κριθεί αν...
είναι συνταγματικές ή όχι οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 86 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994).

Οι δύο αυτές παράγραφοι του άρθρου 86 του ΚΦΕ προβλέπουν ότι οι υπόχρεοι που δεν υποβάλλουν δήλωση υπόκεινται σε πρόσθετο φόρο που ορίζεται σε ποσοστό 200% επί του φόρου, την πληρωμή του οποίου θα απέφευγαν λόγω μη υποβολής της δήλωσης.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ακόμη ότι προκειμένου για υπόχρεους σε παρακράτηση φόρου, τα ποσοστά των πρόσθετων φόρων διπλασιάζονται (400%).

Το Β' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι οι διατάξεις του άρθρου 86 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπουν πρόσθετο φόρο 400% επί του κυρίου φόρου σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεως από υπόχρεο σε παρακράτηση φόρου, αντίκεινται στην συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος), καθώς «δεν προβλέπεται δυνατότητα της φορολογικής αρχής και εν συνεχεία των Διοικητικών Δικαστηρίων, να προβούν σε επιμέτρηση του ύψους της επιβλητέας κύρωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις και ιδίως την ύπαρξη και το βαθμό της υπαιτιότητας του υποχρέου».

Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης ο προϊστάμενος της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών επέβαλε πρόσθετο φόρο 181.626 ευρώ σε εταιρεία λόγω μη υποβολής δηλώσεως από μεταβίβαση επιχείρησης και εταιρικών μεριδίων.

Τέλος, αναμένεται να προσδιοριστεί η μέρα συζητήσεως της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: