16.7.09

Σουηδία: Τα πρώτα «φιλικά προς το κλίμα» τρόφιμα...


Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα στην οποία κυκλοφορούν τρόφιμα με ειδική σήμανση «φιλικό προς το κλίμα» στη συσκευασία τους, σε μια προσπάθεια παρότρυνσης των καταναλωτών να αγοράζουν πιο «πράσινα» προϊόντα.
Ανησυχίες, εκφράζονται, ωστόσο για τη χρήση της δυνατότητας αυτής από επιχειρήσεις που επικαλούνται «πράσινες πρακτικές» με στόχο, όχι την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τη μεγιστοποίηση του κέρδους, μια μορφή «πράσινου ξεπλύματος» (greenwash) δηλαδή.
Ένας μικρός παραγωγός γάλακτος στα...
βόρεια της Στοκχόλμης εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη επιχείρηση που θα λανσάρει ετικέτα «πιστοποίησης κλίματος» στα προϊόντα της. Αυτό που κατέφερε ο παραγωγός ήταν να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κάνοντας στροφή από τα χημικά λιπάσματα στην κοπριά.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει στη Σουηδία είναι προαιρετική και προϋπόθεση για να λάβουν οι εταιρείες την ειδική σήμανση είναι να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες με αποτέλεσμα τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν.

Προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, η έλλειψη επαρκών στοιχείων και η πιθανότητα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού από εταιρείες που θέλουν να φαίνονται «πράσινες» χωρίς να είναι.

Πηγή: NewScientist

Δεν υπάρχουν σχόλια: