6.7.09

Μαφία με έδρα τις φυλακές!...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ
Πάνω από 1.500 σελίδες δικογραφίας και τέσσερα κιβώτια με ψηφιακά δισκάκια καταγραφής συνομιλιών μπορούν πλέον να αποτελέσουν την πιο τρανή απόδειξη της πλήρους αποδόμησης του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και την τεχνολογική δυνατότητα ολοκληρωτικής υφαρπαγής κάθε πληροφορίας που διακινείται ηλεκτρονικά.
Μία από τις πιο σκληρές οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, που έδρασαν ποτέ στη χώρα, ιδρύθηκε στις φυλακές και κατευθυνόταν μέσα απ' αυτές, με την...

ίδια ευκολία που κάποιος θα διοικούσε μια ναυτιλιακή εταιρεία, ας πούμε. Αυτή τουλάχιστον την εικόνα καλλιεργούν τα στοιχεία που δίνουν οι διωκτικές αρχές.

Η εγκληματική οργάνωση, με πρωταγωνιστές μεγάλα ονόματα του σύγχρονου εγκληματικού ρεπερτορίου, αλλά και καινούργια φυντάνια, γράφει μια ιστορία που μπορεί να δώσει υλικό διατριβής για εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους και νομικούς. Κυρίως για τους τρόπους ανάπτυξης μιας πολυσχιδούς ακραίας εγκληματικής δραστηριότητας, από την απαγωγή του εφοπλιστή Περ. Παναγόπουλου μέχρι την υλοποίηση συμβολαίων θανάτου, ακόμα και για θεσμικούς κρατικούς λειτουργούς, όπως διευθυντή φυλακών και αξιωματικούς της Αστυνομίας.

Αναδίδεται ένα πραγματικό άρωμα νοτιοαμερικανικής επικράτειας ή και απομακρυσμένων ρωσικών επαρχιών από την ευκολία με την οποία οι κρατικές δομές προσβάλλονται από το οργανωμένο κοινό έγκλημα και τους μέντορές του, που χρησιμοποιούν ως έδρες τις φυλακές.

Το μυστήριο της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου είχε ήδη φωτιστεί για τις Αρχές από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Τότε είχε ολοκληρωθεί το άνοιγμα όλου του φάσματος των διασυνδεόμενων προσώπων, με αφετηρία τα καρτοκινητά που χρησιμοποιήθηκαν στην απαγωγή. Εκτοτε οι υπηρεσίες ασφαλείας, που συνέχιζαν να ακούν από τα υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων της ΕΥΠ (κοστίζουν 10 εκατομμύρια ευρώ και δεν έχουν καμία σχέση με τα προϊστορικά βαλιτσάκια που ακούγονται), έκαναν παιχνίδι.

* Πρόσθεταν συνεχώς νέα στοιχεία, νέα πρόσωπα και κλάδους στην εγκληματική οργάνωση.

* Αντάλλασσαν πληροφορίες «πουλώντας» προστασία, ακόμη και σώζοντας ζωές ατόμων που απειλούνταν.

* Εσφιγγαν τον κλοιό σε άτομα-κλειδιά, που υπολόγιζαν ότι θα σπάσουν ευκολότερα στις διωκτικές κινήσεις.

* Και κυρίως περίμεναν εναγωνίως και ματαίως στοιχεία για τη διαδρομή και το «θάψιμο» του χρήματος, αλλά και για το κρησφύγετο της κράτησης του Περικλή Παναγόπουλου. Αφού πέρασαν τέσσερις μήνες και αυτά τα στοιχεία δεν ήρθαν, αποφάσισαν να κάνουν συλλήψεις, καθώς άλλα μέλη του συνδικάτου είχαν ήδη συλληφθεί και φυλακιστεί.

Υπολογίζεται ότι η κύρια ανάκριση, στην οποία παραπέμφθηκε η τεράστια υπόθεση, θα φωτίσει και άλλες υποθέσεις, κυρίως συμβολαίων θανάτου, αλλά και θα βρει κάποια άκρη με τα χρήματα.

Τα λύτρα της απαγωγής είναι μέγα ζητούμενο για τις Αρχές, διότι αυτό το τεράστιο ποσό είναι τροφή και προσδοκία για την αντίσταση του οργανωμένου εγκλήματος, με νέες ομάδες που θα συσταθούν άμεσα ή μελλοντικά.

Επίσης η ανεύρεση των λύτρων και του κρησφύγετου θα προσδώσει απτά στοιχεία στη δικαστική διαδικασία. Αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο, αφού τουλάχιστον για την απαγωγή δεν υπάρχουν δυνατές καταθέσεις αλλά ούτε πειστήρια μέχρι στιγμής. Υπάρχουν οι καταγεγραμμένες συνομιλίες και μάλιστα κωδικοποιημένες σε αρκετές περιπτώσεις.

Το σχέδιο της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου αποδίδεται από την Αστυνομία στον Παν. Βλαστό, βαρυποινίτη για απόπειρες ανθρωποκτονίας αστυνομικών, σε μάχη στην οποία σκοτώθηκε ο αδελφός του. Τα δύο αδέλφια είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για τον φόνο του αδελφού τού επίσης βαρυποινίτη Κ. Ναστούλη. Εκτοτε υπάρχει τεράστια αντιπαλότητα και οι Αρχές λένε ότι στα σχέδια της ομάδας ήταν και η δολοφονία του Κ. Ναστούλη, όταν έπαιρνε άδεια από τις φυλακές.

Στους εμπλεκόμενους της υπόθεσης η Αστυνομία φέρει και τον Βασ. Στεφανάκο, τον τρίτο πόλο εξουσίας και ισχύος μέσα και έξω από τις φυλακές. Δεν φαίνεται όμως να προκύπτει για τον τελευταίο μεγάλος βαθμός εμπλοκής στην απαγωγή Παναγόπουλου, όσο για άλλες σχεδιαζόμενες ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης.

Στην απαγωγή του εφοπλιστή, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οργανωτικό ρόλο φαίνεται να είχε ο Παν. Βλαστός. Επιχειρησιακά την υλοποίησαν και την υποστήριξαν πέντε άτομα, εκ των οποίων τρεις καταγόμενοι από την Κρήτη, με εμπλοκή σε ποινικές υποθέσεις και πέρασμα από τις φυλακές. Επίσης, δύο άτομα από την Αθήνα, που εμπλέκονται και σε υπόθεση συμβολαίου θανάτου. Υποστηρικτικά στην απαγωγή φέρονται να λειτούργησαν άλλα τέσσερα άτομα, κυρίως για επικοινωνίες και απόπειρες νομιμοποίησης των εσόδων από την απαγωγή. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: