6.7.09

Έδωσε όνομα νεκρού Γερμανού...

(Της Αριστέας Μπουγάτσου)
...Και προσκλητήριο νεκρών έχει κάνει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, στον αγώνα δρόμου που εξελίσσεται και αποσκοπεί στην εξασφάλιση δίωξής του στη Γερμανία, πριν το Εφετείο αποφανθεί για την έκδοσή του!

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό «Spiegel», ο Μιχάλης Χριστοφοράκος φέρεται να έχει ενοχοποιήσει σοβαρά τον...

...Peter Pribilla, ως το πρόσωπο του Κεντρικού Δ.Σ. της Siemens με το οποίο ο ίδιος συμφώνησε για τις δωροδοκίες στην Ελλάδα. Με τη διαφορά ότι ο Peter Pribilla έχει πεθάνει από το 2003, και ο «Μάκης» τώρα τον επικαλείται εκ του ασφαλούς, ως προς τις ποινικές επιπτώσεις που μπορεί να είχε, μάλλον προσκομίζοντας στην ανάκριση και τις σχετικές αποδείξεις.

«Πανίσχυρος»

«Μίλησε, μεταξύ άλλων, για πρακτικές δωροδοκιών του ομίλου στο χρονικό διάστημα πριν την ανάθεση ενός μεγάλου συμβολαίου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και στο πλαίσιο της ανάκρισής του "έδωσε" τον νεκρό Peter Pribilla», γράφει το «Spiegel».

Ο εκλιπών Pribilla ήταν για τη Siemens σημαίνον πρόσωπο και πανίσχυρος manager, που είχε στην ευθύνη του τη διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου. Δηλαδή 426.000 άτομα σε 190 χώρες. Από το 1997 μέχρι τον θάνατό του (το 2003) ήταν στο Κεντρικό Δ.Σ. της Siemens, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα με την προαγωγή του στο ανώτατο αυτό όργανο ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του φημισμένου Technische Universitat Munchen (TUM). Πρόκειται για πρόσωπο μεγάλης επιρροής, που συνέδεε τη Siemens με την πανεπιστημιακή κοινότητα και που ανανέωνε το προσωπικό της στρατολογώντας το από το «φυτώριο». Για την αναγνώριση της προσφοράς του Pribilla συνεστήθη από το 2005 ομώνυμο ίδρυμα υποτροφιών, ενώ, αν κανείς ψάξει λίγο, θα ανακαλύψει μεγάλο αριθμό παραπομπών σε διατριβές του ακόμα και σε συγγράμματα του ΕΜΠ.

Αν πράγματι επιβεβαιωθεί ότι ο Χριστοφοράκος έχει επικαλεστεί μια μεταξύ τους κρυφή συμφωνία για μίζες για το C4Ι, τότε απειλείται μόνον η υστεροφημία του. Κάτι που ασφαλώς είναι λιγότερο οδυνηρό από τα ισόβια που απειλούν τον Μ. Χριστοφοράκο στην Ελλάδα, όπου αποφεύγει να έρθει αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και κυρίως με τις δυσβάσταχτες ποινές.

Στο ίδιο περιοδικό ο συνήγορός του Stefan Kursawe λέει πως στόχευση του Χριστοφοράκου είναι «να καταδικαστεί το συντομότερο δυνατό στη Γερμανία, μέσω δίωξης που θα καλύπτει και το ελληνικό κατηγορητήριο, και η οποία θα καταλήξει σε ποινή με αναστολή, συν ένα χρηματικό πρόστιμο το οποίο θα προσεγγίζει το 1 εκατ. ευρώ».

Το «μέγιστο»

«Ο πελάτης μου» λέει ο S. Kursawe «δεν έχει την παραμικρή σχέση με απευθείας καταβολές μιζών στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας 8002 με τον ΟΤΕ. Το μέγιστο που έχει κάνει είναι ότι μερίμνησε για την καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα, βελτιώνοντας σημαντικά τις επαφές της εταιρείας».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Μ. Χριστοφοράκος καταθέτει στην Εισαγγελία Baunel-Hosl με την ιδιότητα του Beschuldigte, η οποία δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί μ' αυτήν του υπόπτου στην Ελλάδα αλλά του κατηγορουμένου, πριν ληφθεί η απόφαση για το αν θα παραπεμφθεί ή όχι σε δίκη Angehlagte, δηλαδή κατηγορούμενος με παραπομπή για δίκη θα καταστεί αν η εισαγγελέας κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι θεμελιωμένο από την ομολογία του, εν προκειμένω και από τα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία καίνε «επιλεκτικά» κρατικούς λειτουργούς και κομματικούς ταμίες που έμαθαν το χρώμα του μάρκου από τον Χριστοφοράκο και μετά και το χρώμα του «μαύρου» ευρώ.

Πάντως, ο Μ. Χριστοφοράκος αναμένεται να συνεχίσει και σήμερα τις αποκαλύψεις του ενώπιον της εισαγγελέως, στην οποία προσήλθε δύο μέχρι τώρα φορές και κατά το «Spiegel» έχει «κελαηδήσει» σε 22 συνολικά ώρες.

Και το 2005

Μεγάλης σημασίας είναι τα έγγραφα που αποκάλυψε χθες το «Πρώτο Θέμα», καθώς εμφανίζουν και την πλέον πρόσφατη δράση των «μαύρων» ταμείων της Siemens, επί νέας διακυβέρνησης, το έτος 2005.

Από τα έγγραφα αυτά προκύπτουν πληρωμές μιζών της Siemens, για συμβάσει που συνήψε μ' αυτήν ο ΟΤΕ α) για λογαριασμό της Armentel (ήλεγχε το 90% αυτής από το 1998 ώς το τέλος του 2006), β) η Cosmote για τα δίκτυά της στην Ελλάδα και στις θυγατρικές της σε Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία.

Από τα εσωτερικά e-mails προκύπτει ότι κάποια αδηφάγα στελέχη του ΟΤΕ και της Cosmote απαιτούσαν «μπροστάντζα», ενώ στη Siemens προσπαθούσαν να χειριστούν το θέμα, εκτός του κανονισμού που απαιτούσε οι μίζες να αποδεσμεύονται όταν πέφτουν οι υπογραφές και το έργο καταχωρίζεται στα προς εκτέλεση συμβόλαια.

Εντύπωση προκαλεί η αδράνεια του ανακριτή σε σχέση με τις μίζες της γαλάζιας διακυβέρνησης, στον ΟΤΕ του φιλελεύθερου Π. Βουρλούμη.
(Από την Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: