22.7.09

Ποτήρια...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ δεν αρέσει το φθινόπωρο. Όχι μόνο γιατί «με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι», όπως συνοψίζει ποιητικά την κατάσταση ο Οδυσσέας Ελύτης. Αλλά για πεζούς λόγους. Οι διακοπές τελειώνουν, τα σχολεία ξανανοίγουν και το βάρος της καθημερινότητας γίνεται ξανά αισθητό.

ΕΝΤΑΞΕΙ- ΜΟΝΟ που φθινόπωρο σαν το φετινό μπορεί να μην έχουμε ξαναζήσει. Από τη μια μεριά, είναι η γρίπη Α. Η πρόγνωση των...
επιδημιολόγων είναι κάτι μεταξύ ταινίας καταστροφής και της σέπιας των φωτογραφιών από την influenza του 1918. Κρεβάτια και άρρωστοι παντού. Από την άλλη μεριά, είναι η οικονομία. Κατά μια δυσάρεστη εκδοχή, αυτά που είδαμε πέρσι- όταν η πτώχευση της Λίμαν παρ΄ ολίγον να οδηγήσει σε κατάρρευση το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα- μπορεί να τα ξαναδούμε φέτος.

ΤΟΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ να συμβεί για δύο λόγους. Όσοι αγαπούν τις παρανοϊκές θεωρίες συνωμοσίας επιμένουν ότι οι λογιστικές καταστάσεις των μεγάλων ξένων τραπεζών δεν έχουν καθαρίσει εντελώς από τοξικά προϊόντα. Αυτά απλώς κρύφτηκαν κάτω από το χαλί για να σταθεροποιηθεί κάπως το κλίμα. Και θα τα ξαναβρούμε μπροστά μας στη στροφή. Όσοι πάλι δεν είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη της κρίσης, λένε πως το πάγωμα της πραγματικής οικονομίας θα φέρει δυσκολίες και κανόνια στις επιχειρήσεις, άρα επισφάλειες στις τράπεζες που θα χάσουν λεφτά. Συνεπώς, δεν θα επαρκούν τα κεφάλαιά τους. Που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τα αυξήσουν είτε αντλώντας χρήματα από τις αγορές είτε- που είναι και το πιθανότερο- με νέα ενίσχυση από το κράτος. ΟΣΟ ΟΜΩΣ περισσότερο χρήμα βάζουν στο σύστημα οι Κεντρικές Τράπεζες- Ευρώπης, Βρετανίας, Αμερικής και πάει λέγοντας - τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να προκληθεί πληθωρισμός. Ο λίγος πληθωρισμός δεν είναι κακός- αφού έτσι θα «πληθωρισθεί» και το χρέος από τις τεράστιες εκδόσεις ομολόγων. Αν όμως χαθεί ο έλεγχος, τότε θα ξαναγυρίσουμε στα διψήφια της δεκαετίας του ΄70 και θα ξαναπέσουμε στην κρίση.

ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ αυτούς επιχείρησε να διασκεδάσει χθες ο διοικητής της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι. Διαβεβαίωσε ότι η Fed έχει στρατηγική εξόδου από την τρέχουσα ειδική κατάσταση και εργαλεία για να προλάβει μια πληθωριστική έκρηξη στο μέλλον. Με απλά λόγια: οι Τραπεζίτες- με κεφαλαίο Τ- θέλουν να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Αλλά ο φόβος είναι μην ξεχειλίσει απότομα κι αδειάσει.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: