12.7.09

Συμφωνία κυρίων μεταξύ Παπαθανασίου και Αλμούνια...


Σκληρά μέτρα επί εξάμηνο και- αν χρειαστεί- παράταση ενός χρόνου για μείωση του ελλείμματος...
Σε μια συμφωνία «κυρίων», αντίστοιχη με αυτές που έκανε στο παρελθόν και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου και ο αρμόδιος για τα Οικονομικά επίτροπος της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια. Με βάση τη συμφωνία αυτή, η κυβέρνηση υποχρεούται να εφαρμόσει χωρίς εξαιρέσεις τα νέα φορολογικά
μέτρα που έλαβε πρόσφατα, να ανακοινώσει σχεδόν μηδενικές αυξήσεις στην εισοδηματική πολιτική του 2010 και να ανακοινώσει ως τις 24 Οκτωβρίου μια δέσμη διαρθρωτικών μέτρων για την περικοπή των δαπανών. Αν με τα μέτρα αυτά φθάσει...
στον στόχο του 3,7% που έχει τεθεί για το έλλειμμα ως το τέλος του χρόνου, έχει καλώς. Αν όχι, τότε ο κ. Αλμούνια δεσμεύεται να μας εγκρίνει έναν χρόνο παράταση για την επίτευξη των στόχων, κατά το πρότυπο που εγκρίθηκε πρόσφατα
για την Ουγγαρία. Με λίγα λόγια, οι Ελληνες μπορούν να είναι ήσυχοι ότι δεν θα κληθούν να πληρώσουν κι άλλα, μετά το φθινόπωρο. Μπορούν από τώρα να ανησυχούν για το τι θα κληθούν να πληρώσουν από του χρόνου, αφού με τον νέο προϋπολογισμό θα προβλέπονται διαφόρων τύπων «υποκλοπές φόρων», όπως η φορολόγηση των κερδών από λαχεία και τυχερά παιχνίδια ακόμη και για μικροποσά και οι αλλαγές του υπολογισμού στα τέλη κυκλοφορίας.

Ακολουθώντας μια στρατηγική που εξυπηρετεί και τους δύο, οι κκ. Ι. Παπαθανασίου και Χοακίν Αλμούνια συμφώνησαν να μην τεθεί από τώρα ζήτημα παράτασης για επίτευξη των στόχων από την Ελλάδα της οποίας το έλλειμμα, παρά την κακή κατάσταση που εμφανίζει η οικονομία της, είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με προηγμένες χώρες της Ευρώπης. «Αν ζητήσετε εσείς παράταση,τι θα πρέπει να μου ζητήσει η Ισπανία;» αναρωτήθηκε ο κ. Αλμούνια. Από την άλλη πλευρά, και ο κ. Παπαθανασίου δεν ζητεί παράταση για να μην ομολογήσει και δημοσίως τα αδιέξοδά του, εκτιναχθούν και πάλι τα spread του δανεισμού και αναστατωθούν οι αγορές.

Από την άλλη πλευρά, και ο κ. Αλμούνια αντιλαμβάνεται ότι και η Ελλάδα έχει πληγεί από την κρίση, χάνοντας μόνο σε πέντε μήνες 145 εκατ. ευρώ από το τέλος ταξινόμησης στα αυτοκίνητα, 119 εκατ. ευρώ από τον φόρο στα πετρελαιοειδή, 100 εκατ. ευρώ από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου μεταβίβασης οικοπέδων. Οπως τον πληροφόρησε τη Δευτέρα ο κ. Παπαθανασίου, παρ΄ ότι επιπλέον έχουν μειωθεί τα έσοδα από τον ΦΠΑ και την πτώση των εισαγωγών, τα νέα οικονομικά μέτρα θα μειώσουν αυτόματα το έλλειμμα από το 5% που είναι σήμερα στο 4%, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα το μειώσει τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από τη σύλληψη ενός μικρού μέρους της φοροδιαφυγής.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομίας έχει υποσχεθεί στον επίτροπο ότι ως τις 24 Οκτωβρίου, όταν θα αξιολογηθεί και πάλι η πορεία της οικονομίας, θα έχει ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα που θα μειώσουν σημαντικά τις κρατικές δαπάνες. Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνονται:

* Πάγωμα των μισθών που αυξάνονται στη χώρα μας με ρυθμούς μεγαλύτερους απ΄ ό,τι αυξάνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προγραμματίζει σχεδόν μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς για το 2010 και προετοιμάζεται ήδη για συγκρούσεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΟΤΟΕ, που ζητούν ήδη αυξήσεις κοντά στο 9%. * Εφαρμογή νέου μισθολογίου με κατάργηση των επιδομάτων και εξομοίωση των επιπέδων σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης όπου εμφανίζονται απίστευτες αυξομειώσεις.

* Εξορθολογισμός δαπανών στον τομέα των φαρμάκων και στα νοσοκομεία, όπου παρατηρούνται σκανδαλώδεις σπατάλες και υπογράφονται ακόμη λεόντειες συμβάσεις με προμηθευτές.

* Περικοπή κονδυλίων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και μόλις την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε νέες πιστώσεις 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ολα αυτά πάντως δεν σημαίνουν ότι το φθινόπωρο που έρχεται δεν θα είναι ένα ταραχώδες φθινόπωρο για τον κ. Παπαθανασίου, αλλά και για την κυβέρνηση. Μπορεί η Επιτροπή να υπόσχεται ότι δεν θα πιέσει άλλο για νέα μέτρα τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά υπό την προϋπόθεση πως τα μέτρα και θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν. Και από την άλλη πλευρά θα πρέπει ο κ. Παπαθανασίου να διαχειριστεί την κρίση και εσωτερικά, με την αντιπολίτευση, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς φορείς να πιέζουν αφόρητα για επιπλέον αυξήσεις, όταν η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να χορηγήσει μηδενικές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, ή σχεδόν μηδενικές, αν ξεφύγει και πάλι ο πληθωρισμός.

Ο κ. Κ. Καραμανλής γνωρίζει ήδη ότι η σύνταξη του νέου προϋπολογισμού θα είναι η δυσκολότερη που έχει ποτέ επιχειρήσει, καθώς δεν είναι ως σήμερα βέβαιο ότι θα τον στηρίξουν ακόμη και οι κυβερνητικοί βουλευτές που επισημαίνουν πως οι έλληνες πολίτες έχουν πια φορτωθεί με δυσβάσταχτα βάρη, εκφράζοντας τον φόβο για κοινωνικές εκρήξεις και μαζικές αντιδράσεις. Ο κ. Παπαθανασίου προετοιμάζεται για τις επιθέσεις που θα δεχθεί από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι αγρότες και οι συνταξιούχοι, χωρίς προς το παρόν να έχει βρει τρόπους να τις εξευμενίσει.
Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: