24.7.09

Η Δημοκρατία, ο Καραμανλής και οι εκλογές...

Δημοκρατία και Καραμανλής είναι έννοιες ταυτόσημες, αποφάσισε ο πρωθυπουργικός πυρήνας και σ’ αυτή την κατασκευή επενδύει ήδη, προετοιμαζόμενος για τις προσεχείς εκλογές.
Ο Κώστας Καραμανλής προσέρχεται σήμερα στη σεμνή προεδρική εκδήλωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα, αφού έχει δώσει από την προηγουμένη ο ίδιος το νόημα που ήθελε: Στην κομματική εκδήλωση της ΝΔ στο Ζάππειο, με φόντο την έκθεση 35 εικαστικών για τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Εκδήλωση οργανωμένη από...

το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής» με μοναδικό ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή. Και βασικό νόημα, ότι για την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, αποφασιστική, ίσως και μοναδική, ήταν η συμβολή του ιδρυτή του κόμματος. Αργότερα, θα έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί με την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη. Και γενικώς, τη Μακεδονία. Για τη 1 το μεσημέρι, έχει προγραμματίσει συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, με τον οποίο θα συζητήσει όλα τα ενδιαφέροντα για τη διαμόρφωση ενός καλού προεκλογικού κλίματος. Το ιδιαίτερο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί, είναι με τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης και τις ατασθαλίες εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαπιστώσει η αρμόδια ΔΟΥ, με αποτέλεσμα, σε πρώτο στάδιο να μην εκδίδει φορολογική ενημερότητα, και να ακολουθούν και άλλα μέτρα. Τις διαδικασίες πάγωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χτες στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωθυπουργική εντολή είναι σιγά-σιγά να κλείνουν όλες οι ανοιχτές πληγές. Στη βάση αυτής της γενικής κατεύθυνσης, τα υπουργεία οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τον προγραμματισμό τους στις εκλογές που έρχονται. Σε κανέναν ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει εκμυστηρευτεί τις σκέψεις του για το χρόνο των εκλογών. Ακούει εισηγήσεις και στους συνομιλητές του αφήνει την εντύπωση, ότι βρίσκει ενδιαφέρουσες τις απόψεις τους. Κατά το πρότυπο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ωστόσο, όπως λένε έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ τράβηξε το χαρτί των εκλογών, αξιοποιώντας την ευκαιρία της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας-τη μόνη που του παραχωρεί το Σύνταγμα-όλα είναι ανοιχτά, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να προσφύγει νωρίτερα στις κάλπες, με το οποιοδήποτε πρόσχημα, πριν ετοιμαστεί πλήρως το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό ακριβώς το νόημα έχουν και οι χτεσινές επισημάνσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην θεωρήσει κατάλληλο προς εκμετάλλευση το οποιοδήποτε πρόβλημα (πιθανόν) δημιουργηθεί με την Τουρκία. Το οποίο, όπως λέει, ενδεχομένως να προκληθεί υπό την μορφή «θερμού επεισοδίου» εντός του Αυγούστου. Και φυσικά, να αποτελέσει, όπως υπονοεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δικαιολογία για εκβιαστικά διλήμματα ενώπιον της κάλπης…
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: