21.7.09

Παπάκια...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΟ 2004 ορισμένοι αμετανόητοι Πασόκοι είχαν διατυπώσει τη θεωρία της «Δεξιάς παρένθεσης». Έστω κι αν κέρδιζε τις βουλευτικές ο Καραμανλής- όπερ και εγένετο- υπήρχε η Προεδρική εκλογή του 2005. Εκατόν ογδόντα βουλευτές για να βγάλει Πρόεδρο η Ν.Δ. δεν είχε. Άρα το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες και να επανέλθει.
ΦΥΣΙΚΑ, ΔΕΝ έγινε καθόλου έτσι. Εν μέρει γιατί ο...

Καραμανλής πρότεινε τον- εκ ΠΑΣΟΚ προερχόμενο- Κάρολο Παπούλια. Και εν μέρει γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν ενεθάρρυναν το ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές το 2005.

Η ΔΕΞΙΑ παρένθεση έχει κρατήσει ήδη πέντε χρόνια. Υπάρχει όμως δυνατότητα να κλείσει τον Μάρτιο του 2010. Η εκλογή Προέδρου προσφέρει δεύτερη ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ.

Η ΕΙΚΟΝΑ έχει αντιστραφεί. Πρώτα είναι οι αριθμοί. Οι ευρωεκλογές έφεραν καπάκι το ΠΑΣΟΚ. Ύστερα είναι οι τακτικές. Προ πενταετίας, ο Καραμανλής είχε κινηθεί τρεις μήνες πριν, προτείνοντας Παπούλια. Τώρα είναι ο Παπανδρέου που, εδώ και καιρό, έχει δεσμευθεί δημοσίως ότι τον Μάρτιο του 2010 δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο μαζί με τη Ν.Δ.

ΤΙ ΘΕΛΕΙ ο Παπούλιας; Σίγουρα είναι αρκετά έμπειρος στην πολιτική ώστε να μη θέλει να γίνει «ψόφιο παπί»- αγγλιστί «λέιμ ντάκ». Έτσι αποκαλούνται οι Πρόεδροι που δεν πρόκειται να διεκδικήσουν άλλη θητεία. Η πολιτική αγορά τους προεξοφλεί ως τελειωμένους μόλις αυτό γίνει γνωστό. Εξ ου και ο Κάρολος κινητοποίησε διακριτικά τις οικογενειακές του διασυνδέσεις με τους Παπανδρέου, ώστε ο Γιώργος να ανασκευάσει την αρχική θέση ότι δεν θα τον ψηφίσει για Πρόεδρο μαζί με τη Ν.Δ. και να πει ότι θα τον προτείνει ύστερα από εκλογές. Άσχετα αν γίνει ή δεν γίνει αυτό, η δήλωση διατηρεί τον Παπούλια πολιτικά ζωντανό. Αντίστοιχα, ο Κάρολος δεν κάνει τίποτε για να τελειώσει η συζήτηση που υποδαυλίζει η κυβέρνηση για το αν παραχαράσσει το ΠΑΣΟΚ το πνεύμα του Συντάγματος μη ψηφίζοντας ξανά Παπούλια μαζί με τη Ν.Δ. ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ο Πρόεδρος αφήνεται να χρησιμοποιηθεί στο πολιτικό παιχνίδι Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ. Όχι εφάπαξ όπως το 2005, όταν η υποψηφιότητά του έκλεισε επισήμως μέσα σε λίγες ώρες, μια κρύα βραδιά Κυριακής του Δεκεμβρίου. Αλλά κατ΄ εξακολούθησιν, στη μακρά προεκλογική περίοδο που εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει. Ως γνωστόν, η χρήση φθείρει.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: