13.7.09

«Ο πατέρας μου ο Καραγάτσης»...

Ντοκουμέντο: Ακούγεται η φωνή για πρώτη φορά του Μ. Καραγάτση...
«Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν», «Γιούγκερμαν», «Λειτουργία σε λα ύφεσις», «Νυχτερινή ιστορία», «Ο κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», «Ο μεγάλος ύπνος», «Τα στερνά του Μίχαλου», «Ο θάνατος κι ο Θόδωρος», «Το 10» είναι ελάχιστα από τα μυθιστορήματα του Μ. Καραγάτση από τα οποία ορισμένα έχουν μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη.

Στο αποψινό «Παρασκήνιο» της ΕΤ-1 (19.00), που...

...είναι σε σκηνοθεσία του Ηλία Γιαννακάκη, η κόρη του Μαρίνα Καραγάτση, αποκαλύπτει τον άνθρωπο πίσω από τον συγγραφέα, τον σύζυγο, τον πατέρα, το διάσημο μέλος της γενιάς του '30.

Μιλάει επίσης για ένα ιδιότυπο οικογενειακό πλέγμα που απαρτίστηκε από τον δεσποτικό και πληθωρικό πατέρα της, τη χαμηλών τόνων και υπομονετική μητέρα της, ζωγράφο Νίκη Καραγάτση και φυσικά την ίδια. Ο Καραγάτσης, αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τον θάνατό του, παραμένει ένας από τους πλέον ευπώλητους αλλά και πολυδιαβασμένους πεζογράφους στη χώρα μας.

Η Μαρίνα Καραγάτση θυμάται στιγμές από τη ζωή με τον πατέρα της, αναφέρεται στο ξεκίνημά του, όπως της το αφηγήθηκε ο ίδιος, στη σχέση με τους γονείς του, αλλά και στην καθημερινότητά τους. Παράλληλα διαβάζει για πρώτη φορά επιστολές του πατέρα της τόσο προς τους δικούς του όσο και προς τη γυναίκα του. Στην εκπομπή ακούγεται για πρώτη φορά ο ίδιος ο Καραγάτσης, ηχογραφημένος από τον φίλο του Ανδρέα Εμπειρίκο, όπου ακούμε έναν διαφορετικό και ιδιαίτερα γοητευτικό Καραγάτση.
(από την Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: