6.7.09

Πρώην πυροσβέστης, σωματοφύλακας και δάσκαλος του καράτε ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας...


Ο Μπόικο Μπορίσοφ υπήρξε πυροσβέστης, σωματοφύλακας, δάσκαλος του καράτε, αλλά έγινε γνωστός από τη θέση του γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, ουσιαστικά ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός σε μια χώρα που μαστίζεται από το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.
Μετά από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ο Μπορίσοφ και το νέο κόμμα του, το GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας ) βρίσκονται σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, το GERB επικράτησε του σοσιαλιστικού κόμματος του πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ και θα είναι σε...

θέση να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Ως ιδιοκτήτης εταιρίας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, ο 50χρονος Μπορίσοφ είχε αναλάβει την προστασία του κομμουνιστή πρώην προέδρου Τοντόρ Ζίβκοφ και του τέως βασιλιά Συμεών του ΄Β, ο οποίος τελικά τον διόρισε στο ανώτατο αξίωμα στο υπουργείο Εσωτερικών και του εξασφάλισε την είσοδο στο Εθνικό Κίνημά του, ρίχνοντάς τον στα βαθιά νερά της πολιτικής.

Παρότι στις εκλογές του 2005 θα μπορούσε να εισέλθει στο κοινοβούλιο, παρέμεινε στο υπουργείο, αλλά μόνο για μερικούς μήνες, αφού αργότερα εκείνο τον χρόνο, θριάμβευσε στις δημοτικές εκλογές στη Σόφια.

Το 2006 έγινε ένας από τους ιδρυτές του GERB και, ανεπίσημα, ο ηγέτης του κόμματος.

Από τότε, καλλιέργησε το προφίλ του πολέμιου της διαφθοράς, σταθερά κερδίζοντας έδαφος χάρη σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα καλλιέργησε και την εικόνα του «ανθρώπου της διπλανής πόρτας».

Η προφανής διαφθορά που χαρακτήριζε την κυβέρνηση Στανίσεφ συνέβαλε σε ασύστολες καταχρήσεις, που κόστισαν στη Βουλγαρία ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια της Ε.Ε το 2008, μόλις ένα χρόνο αφότου εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όμως ο Μπορίσοφ και το GERB πρέπει να αποδείξουν την αξία τους στη Βουλγαρία.

Εξάλλου, το κόμμα μέχρι στιγμής συμμετείχε μόνο στις ευρωεκλογές, πριν από έναν μήνα, στις οποίες και κέρδισε.

Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι είναι ένας ρηχός λαϊκιστής, που δε διαθέτει πραγματικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα βέβαιο αν ο Μπορίσοφ θα επιλέξει να ηγηθεί ο ίδιος της κυβέρνησης ή θα παραχωρήσει την ηγεσία σε κάποιον άλλον μέσα από το κόμμα. «Η πρωθυπουργία δεν είναι αυτοσκοπός για μένα», υποστηρίζει.
Aπό ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: