5.7.09

"Η κοινωνία ευοιμάζεται να καθαρίσει τους κακομούτσουνους"...

Ο «Ζορό», ο «μπουμπούκος» και η πολιτική του μέλλοντός μας...
Η συζήτηση είναι πραγματική και διεξήχθη πρόσφατα παρά θίν΄ αλός σε μια παρέα που έπινε καφέ: «Πώς σου φάνηκαν οι λαδί κορδέλες που είχαν οι μπομπονιέρες στον γάμο του “μπουμπούκου” και ήταν ασορτί με τη γραβάτα του;». «Κάπως υποτονικό το χρώμα, προτιμώ το φούξια που έχει το μαγιό της Έλενας Ράπτη». Σίγουρα η πολιτική μας έχει αποκτήσει χρώμα. Το ερώτημα είναι εάν παραμένει πολιτική...

Το φαινόμενο της...

...πρόσμειξης πολιτικής και lifestyle δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε ελληνικό. Η προσωπική ζωή των πολιτικών σε μια άκρατη μιντιακή εποχή αποτελεί εργαλείο επικοινωνίας, μήνυμα «είμαι ένας από εσάς», γέφυρα σύνδεσης με ένα κοινό στο οποίο δεν υπήρχε πρόσβαση παλαιότερα. Οι λαδί λεπτομέρειες του πολυσυζητημένου γάμου σκεπάζουν με ένα πέπλο αρχαιοελληνικού μεγαλείου απόψεις για την ανωτερότητα της φυλής, τον διωγμό των ξένων, την καταδίκη όσων έχουν άλλη γνώμη. Η ωραία κορμοστασιά και ένας φλογερός έρωτας προσφέρουν μεγαλύτερη διείσδυση στο εκλογικό σώμα και μάλιστα σ΄ ένα κομμάτι του που συχνά δεν ασχολείται με τα πολιτικά επιχειρήματα.

Πανίκας και Ρουβάς. Πολλοί Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν, δειλά στην αρχή, να χρησιμοποιήσουν κομμάτια της προσωπικής τους ζωής για να συγκινήσουν τους ψηφοφόρους. Οι όχι και τόσο μακρινές εποχές που ο Γιώργος Αλογοσκούφης έπαιζε με την κιθάρα του τραγούδια του Έρικ Κλάπτον για να δείξει ότι είναι και ροκ, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ποζάριζε με το πουλόβερ στον ώμο στα σοκάκια της Μυκόνου και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος φωτογραφιζόταν με μια πετσέτα στους ώμους και φανελάκι, αναδίδουν πλέον ένα άρωμα ερασιτεχνικής αθωότητας.

Εκείνος που απενοχοποίησε την προσέγγιση της lifestyle πολιτικής, κυρίως λόγω ιδιοσυγκρασίας, είναι ο 61χρονος νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, που πολλοί χαρακτηρίζουν ως την πιο γραφική περίπτωση της ελληνικής πολιτικής ζωής. Ένας αιρετός αξιωματούχος που δεν διστάζει να πάει στα καλλιστεία και να ρωτά την τρεμάμενη καλλονή τι θα κάνει εάν σε διεθνή διαγωνισμό εμφανιστεί μια άλλη καλλίπυγος φορώντας την κορδέλα τής «Μις Μακεδονία», που επιμένει να πετά αετό κάθε χρόνο παρ΄ ότι δεν κατορθώνει ποτέ να τον υψώσει στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, που ντύνεται Ζορό, καβαλά άλογα, μοιράζει δώρα ντυμένος Αϊ-Βασίλης, τραγουδά σε κάθε ευκαιρία λαϊκά (ακόμα και ντουέτο με την Έφη Θώδη) και εμφανίζεται πρωί, μεσημέρι και απόγευμα σε κουτσομπολίστικες εκπομπές. Εκεί είναι περιζήτητος διότι προσδίδει νομαρχιακή σοβαρότητα σε μια σκαλέτα θεμάτων για το πουκάμισο του Ρουβά, τον νέο έρωτα του Καραφώτη και τα εσώρουχα γνωστής τηλεπαρουσιάστριας. Όμως ας μη νομίσει κάποιος ότι ο άνθρωπος που αναθέτει το κέτερινγκ της νομαρχίας στη γυναίκα του και τις σημαίες για τις παρελάσεις στον αδελφό του, τα κάνει όλα αυτά προς ίδιον όφελος. «Προσπαθώ το όχημα που λέγεται Νέα Δημοκρατία να μην πέσει στον γκρεμό για τα καπρίτσια κάποιων», επαναλαμβάνει και ρίχνει και μια γυροβολιά τσάμικου για να τονίσει την μπέσα και την αυτοθυσία του.

Παλιά σχολή. Η πολιτική είναι δύσκολη υπόθεση και ο καθένας επιβιώνει όπως μπορεί. Όσοι διαθέτουν το ταμπεραμέντο και το know how φιλοξενούνται χωρίς προσπάθεια σε οθόνες και σελίδες για τις εξω-πολιτικές δραστηριότητές του. Οι υπόλοιποι είτε απευθύνονται σε εταιρείες δημοσίων σχέσεων για να τους «φτιάξουν το προφίλ» είτε ακολουθούν την παλιά σχολή. Οι νέες πρακτικές της επικοινωνίας και της κατανάλωσης απαιτούν την εμβάπτιση της πολιτικής στο life style. Όσοι είναι διατεθειμένοι να αντισταθούν, καλύτερα ας έχουν ισχυρό λόγο και δυνατά επιχειρήματα. Για τους υπόλοιπους υπάρχει πάντα η φιλόξενη και σαρκοβόρος απογευματινή ζώνη της τηλεόρασης...
(Της Νατάσας Μπαστέα από τα ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: