27.7.09

Αγγελοι στην Αγία Σοφία...

Πεντέμισι αιώνες μετά, ο τρούλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη απέκτησε ξανά τα εξαπτέρυγά του. Το ένα από τα έξι ψηφιδωτά, που απεικονίζει το πρόσωπο αγγέλου, αποκαλύφθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης και συντήρησης του μνημείου.

Είναι...

...διαστάσεων 1,5x1 μ. και χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Την περασμένη Παρασκευή, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού το ανακοίνωσε και επίσημα στους δημοσιογράφους.

Τα ψηφιδωτά καλύφθηκαν μαζί με τις υπόλοιπες βυζαντινές αγιογραφίες, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, σύμφωνα με το μουσουλμανικό έθιμο που απαγορεύει την αναπαράσταση ανθρώπων σε τεμένη. Οταν το 1935 ο ναός μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο, ο διάκοσμος ήρθε στην επιφάνεια, όχι όμως εκείνος του τρούλου. Γιατί γνώριζαν τι θα βρουν. Ο Ελβετός αρχιτέκτονας Γκάσπαρε Φοσάτι, επικεφαλής της αναστήλωσης του μνημείου από το 1847 έως το 1849, εντόπισε τα σεραφείμ. Ο Σουλτάνος όμως Αμπντουλμεσίντ διέταξε να καλυφθούν.

Είναι, επομένως, η πρώτη φορά που έρχονται στο φως. Οι αναστηλωτές αφαίρεσαν το σκυρόδεμα και το ασβεστοκονίαμα για να διαπιστώσουν έκπληκτοι πόσο καλά διατηρήθηκε το βυζαντινό ψηφιδωτό. Αφαίρεσαν μάλιστα και τις σκαλωσιές και το εύρημα μπορούν να θαυμάζουν όλοι οι επισκέπτες της Αγ. Σοφίας. Τώρα, ετοιμάζονται να φέρουν στο φως και τον δεύτερο άγγελο...
(από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: