14.7.09

Ρίζες ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
EΙΝΑΙ ΑΥΤΟ το έσχατο καλοκαίρι του νεο-καραμανλισμού; Όσο περισσότεροι μιλούν στη Ν.Δ. για εξάντληση θητείας της κυβέρνησης και εκλογές το 2011, τόσο περισσότερο διαχέεται μια αίσθηση τέλους.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ είναι πολλά. Πώς θα ξανανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής με τη συμπολίτευση να έχει 151 βουλευτές; Το πρόβλημα δεν είναι ο εκατοστός πεντηκοστός πρώτος. Είναι πέντε ή έξι άτομα που μπλέκονται σε πάσης φύσεως σκάνδαλα ή υποθέσεις και των οποίων η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια αποτελεί ερωτηματικό. Ακόμη χειρότερα: ο κύκλος των ...
χαμένων ποιητών της Ν.Δ. διαρκώς αυγαταίνει. Η εξάρθρωση της σπείρας Βλαστού, αντί να αποτελεί ατού για την κυβέρνηση, ρίχνει σκιές σε κάποια μέλη της.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ με την οικονομία; Πριν προλάβει να εφαρμόσει τα εισπρακτικά μέτρα, η κυβέρνηση εξαγγέλλει άλλα. Ο Γιάννης Παπαθανασίου αγοράζει χρόνο στην Ευρώπη, αφού λίγο οι γερμανικές εκλογές, λίγο η εκκρεμότητα με τη νέα σύνθεση της Επιτροπής Μπαρόζο τού δίνουν το περιθώριο. Τον Οκτώβριο όμως η παρένθεση τελειώνει. Στο μεταξύ, η Ελλάδα δανείζεται. Λίγο σαν το νοικοκυριό που χρωστάει επτακόσιες χιλιάδες και βρίσκει δάνειο ένα εκατομμύριο. Έτσι αποκτάει προσωρινή ρευστότητα- μέχρι να αρχίσουν να έρχονται οι νέες δόσεις και να προστεθούν στις παλιές.

ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ξέρουν οικονομικά παραδέχονται πως η Ελλάδα πλησιάζει το σημείο μηδέν, όπου το ποτήρι ξεχειλίζει. Μια παγερή σιγή έρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ο Γιώργος Προβόπουλος έχει ρόλο τοποτηρητή της Φρανκφούρτης.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο Καραμανλής; Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι τού ταίριαζε περισσότερο από κάθε άλλο Πρωθυπουργό. Εξοπλισμένος με τα αναγκαία εποχικά είδηαπό παντόφλα μέχρι φουσκωτό- υλοποιούσε το όραμα του μέσου Έλληνα με εξορμήσεις στον Ευβοϊκό, αλλά και το αναγκαίο πέρασμα από την Τήνο. Μόνο που φέτος η χρονιά δεν προσφέρεται για τουρισμό. Ύστερα από ένα τρίμηνο παράλογης αισιοδοξίας, οι αγορές βουλιάζουν πάλι, η ανεργία συνεχίζει να μεγαλώνει και η υφήλιος σκιάζεται από το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού. Με απλά λόγια, η διεθνής οικονομία έχει τη γραφική απεικόνιση μιας τετραγωνικής ρίζας. Κάτω, πάνω και μετά η χαμηλή ευθεία της στασιμότητας. ΜΙΑ ΧΑΜΗΛΗ ευθεία είναι και για τον Καραμανλή η ιδεώδης απεικόνιση της διακυβέρνησής του. Μόνο που στην πολιτική, όταν πετάς χαμηλά, δεν μπορείς να σηκωθείς.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: