25.7.09

Ο μαγικός αριθμός 140...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ
Ευνοημένα τα μικρά μοντέλα έως 1.400 κ. εκ., έξω από τον Δακτύλιο τα Ι.Χ. δεκαπενταετίας Το CΟ2καθορίζει την αγορά του αυτοκινήτου
Η είσοδος στον «Πράσινο» Δακτύλιο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αγοραστικές επιλογές των οδηγών
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) έως 140 γρ./χλμ. θα αποτελέσουν το διαβατήριο των αυτοκινήτων για την είσοδο στον Δακτύλιο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δείτε πόσο CΟ2εκπέμπουν όλα τα νέα μοντέλα της ελληνικής αγοράς και ποια από αυτά θα κυκλοφορούν στα κέντρα των πόλεων σε εικοσιτετράωρη βάση.
Με κριτήριο τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα θα...

αγοράζουν πλέον αρκετοί Έλληνες το νέο τους αυτοκίνητο, αφού όλα τα μοντέλα που εκπέμπουν έως 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο διαδρομής θα έχουν όλο το εικοσιτετράωρο πρόσβαση στον Πράσινο Δακτύλιο της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα μονά- ζυγά για τα μοντέλα με εκπομπές πάνω από 140 γρ./ χλμ. και για όσα πληρούν τις προδιαγραφές Εuro 2, 3, 4 και 5, ενώ τα ρυπογόνα μοντέλα της κλάσης Δ με ηλικία άνω των 15 ετών και νόρμες Εuro 1 και 0 θα αποκλείονται όλες τις ημέρες από τον Δακτύλιο κατά τις ώρες λειτουργίας του.

Το συγκεκριμένο μέτρο ενδέχεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον, εφόσον διευρυνθούν τα όρια του Πράσινου Δακτυλίου στην Αθήνα, όπως ενδέχεται να γίνει. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αθήνας και άλλοι δήμοι της χώρας, όπου δημιουργούνται επίσης Πράσινοι Δακτύλιοι κατόπιν απόφασης των δημοτικών τους αρχόντων.

Όσοι θέλουν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα στραφούν σε νέα μοντέλα με χαμηλές εκπομπές ρύπων και ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα. Γι΄ αυτό ετοιμάσαμε έναν χρηστικό οδηγό με εκατοντάδες νέα μοντέλα και τις εκπομπές CΟ2για το καθένα, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν οι αναγνώστες μας μία σφαιρική εικόνα της ελληνικής αγοράς. Όπως θα διαπιστώσετε, η συντριπτική πλειονότητα των πράσινων μοντέλων που εκπέμπουν CΟ2έως το συγκεκριμένο όριο ανήκει στις δύο μικρότερες κατηγορίες μοντέλων μίνι και σούπερ μίνι και ανάμεσά τους συναντούμε ελάχιστα μικρομεσαία αυτοκίνητα. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, όσον αφορά τους χώρους και την απόδοση του κινητήρα, δεν καλύπτουν τις ανάγκες ενός οικογενειάρχη που θα υποχρεωθεί να στραφεί σε μεγαλύτερα και πιο ενεργοβόρα.

Τα υβριδικά. Μία άλλη κατηγορία αυτοκινήτων που θα αναπτυχθεί με βάση την οικολογία, είναι τα υβριδικά μοντέλα. Και εδώ θα γίνουν αρκετά λανσαρίσματα και μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες, από μικρά μοντελάκια πόλης έως ογκώδη τετρακίνητα τζιποειδή και... επαγγελματικά φορτηγά. Μέσα στο 2010 θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής, τα οποία θα κοστίζουν αρχικά ακριβά, ενώ οι ενεργειακές κυψέλες θα ακολουθήσουν πιθανότατα σε μία δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα, καθώς οι ρύποι έπαψαν πλέον να επηρεάζουν μόνον το περιβάλλον, αλλά καθορίζουν και το πορτοφόλι μας. Είναι και αυτός ένας τρόπος οικολογικής συνειδητοποίησης και μάλιστα εξαιρετικά αποτελεσματικός.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναγκάζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν περισσότερα φιλικά προς το περιβάλλον μοντέλα τα επόμενα χρόνια


Πρόστιμο για κάθε γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα!

Το σκηνικό στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς μετά την απόφαση της Ε.Ε. να εκπέμπουν τα αυτοκίνητα από το 2012 κατά μέσον όρο 130 γραμμάρια CΟ2ανά χιλιόμετρο. Αυτό θα ισχύσει σταδιακά για το 65% του στόλου κάθε εταιρείας από το 2012, για να φτάσει το 100% τρία χρόνια αργότερα. Προβλέπονται επίσης πρόστιμα για τους αυτοκινητοκατασκευαστές που δεν θα πιάσουν τα προβλεπόμενα όρια γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα. Για ένα γραμμάριο επιπλέον θα επιβαρύνεται η τιμή του αυτοκινήτου με 5 ευρώ, για το δεύτερο γραμμάριο με 15 ευρώ, για το τρίτο με 25 ευρώ και από το τέταρτο με 95 ευρώ. Μάλιστα, μετά το 2018 θα επιβάλλεται πρόστιμο 95 ευρώ από το πρώτο γραμμάριο που θα βρίσκεται πάνω από το όριο το οποίο θα ισχύει τότε. Το 2013 θα συσκεφθεί η Ε.Ε.

για να καταλήξει στα απαιτούμενα μέτρα, ώστε το 2020 ο στόλος των αυτοκινήτων να εκπέμπει μεταξύ 95 και 110 γραμμαρίων CΟ2 ανά χιλιόμετρο.

Αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες γνωρίζουν πλέον ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται από την τήρηση των ορίων, αλλιώς ο καταναλωτής θα γυρίσει την πλάτη στα προϊόντα τους. Έτσι θα επιδιώξουν να κερδίσουν μερίδια αγοράς εξελίσσοντας κινητήρες με προηγμένες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, οι οποίες θα συνδυάζουν τις υψηλές επιδόσεις με τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Ήδη καθιερώνονται σε πολλά μοντέλα- κυρίως πόληςτα συστήματα Start-Stop, με τα οποία απενεργοποιείται αυτόματα ο κινητήρας σε κάθε στάση του οχήματος, χρησιμοποιούνται ελαφρύτερα υλικά για χαμηλότερο βάρος, συστήματα άμεσου ψεκασμού για καθαρότερες καύσεις κ.λπ.

Νέα ελαστικά. Στα σχέδια της Ε.Ε. είναι και η υποχρεωτική τοποθέτηση ελαστικών χαμηλής αντίστασης κύλισης, που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου και την ηχορρύπανση. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα υποδεχθούμε την επόμενη τριετία πολλά νέα μοντέλα, τα οποία θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις μιας οικογένειας και ταυτόχρονα θα εκπέμπουν λιγότερα από 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.


Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μετρό

Νέα παρκόμετρα στην Αθήνα, την επαναλειτουργία του Μετρό μέχρι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αρκετές γραμμές αστικών λεωφορείων που θα καταλήγουν σε σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς αντί για το κέντρο, θα βρουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας με την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Με το πακέτο των μέτρων που προωθούν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) και ο Δήμος Αθηναίων για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στόχος είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των Ι.Χ. στο Λεκανοπέδιο και η δημιουργία ενός νέου δικτύου αστικών συγκοινωνιών που θα δίνει προτεραιότητα στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στον νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας, το μεγαλύτερο βάρος των καθημερινών μετακινήσεων θα κληθούν να σηκώσουν το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο Προαστιακός και το Τραμ, ενώ τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα έχουν κυρίως ρόλο τροφοδότη προς τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Βασικός στόχος των αλλαγών που πρόκειται να αρχίσουν το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι να μειωθούν σημαντικά οι λεωφορειακές γραμμές που συνδέουν σήμερα τους περιφερειακούς δήμους απευθείας με το κέντρο της Αθήνας (οδό Ακαδημίας και περιοχή Ομόνοιας). Οι γραμμές αυτές πλέον θα μεταβληθούν σε τροφοδοτικές κυρίως του Μετρό, του Ηλεκτρικού και του Προαστιακού.

Το νέο δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών θα στηρίζεται στην ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς (θα είναι ο βασικός κορμός εξυπηρέτησης των μετακινήσεων), ενώ θα περιλαμβάνει κι άλλα μέτρα, όπως:

● Δημιουργία λεωφορειακών γραμμών-κορμών σε περιοχές που δεν καλύπτονται από μέσα σταθερής τροχιάς, κατά προτίμηση ως γραμμές υψηλής ποιότητας και ταχείας διέλευσης με περιορισμένο αριθμό στάσεων.

●Δημιουργία διαδημοτικών και δημοτικών γραμμών λεωφορείων.

●Δημιουργία «διαμπερών» λεωφορειακών γραμμών που θα διαπερνούν τον εσωτερικό δακτύλιο.

●Λειτουργία ακτινικού δικτύου γραμμών τρόλεϊ και συγκεκριμένων λεωφορείων.

●Λειτουργία σταθμών μετεπιβίβασης σε κόμβους λεωφορείων και σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς. ●Επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης.


Εκτός δακτυλίου τα λεωφορεία

Με αφορμή τη λειτουργία του νέου σταθμού του Μετρό στο Νομισματοκοπείο, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) προγραμματίζει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι περισσότερες λεωφορειακές γραμμές να ξεκινούν και να τερματίζουν τις διαδρομές τους σε στάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς (Προαστιακός, Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Τραμ).

Οι λεωφορειακές γραμμές που θα τερματίζουν στους σταθμούς του Μετρό, Νομισματοκοπείο, Εθνική Άμυνα και Κατεχάκη θα συνδέουν με το Μετρό τους Δήμους Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου, Χολαργού, Παιανίας, Αρτέμιδας, Παλλήνης, Γέρακα και Κορωπίου. Μόνο στον καινούργιο σταθμό του Νομισματοκοπείου προβλέπεται ότι θα τερματίζουν περίπου 20 λεωφορειακές γραμμές των παραπάνω αλλά και άλλων κοντινών περιοχών.

Αντίστοιχες κινήσεις θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο και στις λεωφορειακές γραμμές που διατρέχουν τους δήμους:

● Πειραιά, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Κορυδαλλού.

● Πετρούπολης, Ιλίου και Καματερού.

● Ηλιούπολης.

● Βούλας, Βουλιαγμένης, Αργυρούπολης και Ελληνικού ώς την επόμενη άνοιξη.

● Των δυτικών προαστίων, όπου στόχος είναι ο σταθμός του Χαϊδαρίου να αποτελεί τον τερματικό σταθμό για τις περισσότερες γραμμές λεωφορείων της περιοχής.

Η όλη προσπάθεια θα ενισχυθεί και με την ίδρυση νέων διαδημοτικών γραμμών. Η πρώτη γραμμή που σχεδιάζεται θα συνδέσει τους Δήμους Μελισσίων- Βριλισσίων- Αμαρουσίου- Λυκόβρυσης- Πεύκης. Στη Δυτική Αθήνα, μια δεύτερη γραμμή θα συνδέει Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα και Αιγάλεω.

Παράλληλα, θα εγκαινιαστεί και η δημοτική συγκοινωνία, η οποία θα συνδέει την Ελευσίνα με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, η οποία υλοποιείται μέσω της μίσθωσης οχημάτων της ΕΘΕΛ από τον δήμο.


Νέα παρκόμετρα σε 5 περιοχές του κέντρου

Στο Θησείο, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Γουδή, στα Ιλίσια και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα επεκταθεί από το ερχόμενο φθινόπωρο- πιθανότατα τον Σεπτέμβριο- το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης της Αθήνας.

Η δεύτερη φάση εξάπλωσης του συστήματος των παρκόμετρων θα περιλαμβάνει άλλες 5.735 θέσεις στάθμευσης, το μεγαλύτερο μέρος από τις οποίες θα προορίζεται για τους μόνιμους κατοίκους. Στον Δήμο Αθηναίων θεωρούν ως επιτυχημένη τη μέχρι στιγμής λειτουργία του συστήματος, τόσο από πλευράς εσόδων όσο και από την άποψη ότι έχουν απελευθερωθεί αρκετές θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πρωτεύουσας. Από το σύνολο των νέων παρκόμετρων: περίπου 3.000 θα διατεθούν για τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, 2.000 θα εξυπηρετούν με πληρωμή τους επισκέπτες και 735 θέσεις θα διατίθενται δωρεάν για τη στάθμευση των δικύκλων.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την κατασκευή των νέων θέσεων στάθμευσης στο Θησείο, στο Μέγαρο Μουσικής, από την οδό Γενναδίου μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, περιμετρικά του γηπέδου του Παναθηναϊκού, στο Γουδή γύρω από τα Νοσοκομεία Παίδων και στα Ιλίσια. Συνολικά, βάσει της μελέτης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα υπάρχουν περίπου 11.500 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Σήμερα, το σύστημα λειτουργεί στο εμπορικό τρίγωνο, στου Ψυρή, την Αγορά Γερανίου, την Πλάκα, το Κολωνάκι, καλύπτοντας 5.494 θέσεις στάθμευσης, εκ των οποίων οι 1.956 είναι για επισκέπτες, οι 2.538 για τους κατοίκους και 1.000 για ειδική στάθμευση. Η ίδια αναλογία επισκεπτών - κατοίκων διατηρείται και στην επέκταση του συστήματος.


Το Μετρό ξανά στο αεροδρόμιο

Έως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα φτάνουν και πάλι οι συρμοί του Μετρό πιθανότατα από το τέλος Αυγούστου, καθώς τότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του σταθμού Νομισματοκοπείο, του πρώτου από τους τρεις νέους σταθμούς που πρόκειται να λειτουργήσουν στη γραμμή «3».

Ειδικότερα, από τις 25 Αυγούστου και μετά (ίσως αυτό να γίνει στις 26 ή τις 27) αναμένεται να επαναλειτουργήσει ολόκληρο το τμήμα της γραμμής του Μετρό Εθνική Άμυνα- ΧαλάνδριΔουκίσσης ΠλακεντίαςΑεροδρόμιο, το οποίο «νέκρωσε» από τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να κατασκευαστούν οι σταθμοί Νομισματοκοπείο, Χολαργός και Αγία Παρασκευή που βρίσκονται κατά μήκος της συγκεκριμένης διαδρομής.

Άλλωστε, αυτό προβλέπει και το σχετικό χρονοδιάγραμμα της εταιρείας Αττικό Μετρό και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ωστόσο, τον Αύγουστο, με την επανέναρξη της λειτουργίας του τμήματος της γραμμής «3» του Μετρό, μετά τον σταθμό Εθνική Άμυνα θα τεθεί σε λειτουργία μόνο ο σταθμός του Νομισματοκοπείου. Οι άλλοι δύο καινούργιοι σταθμοί θα λειτουργήσουν αργότερα. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2009 αναμένεται να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό ο σταθμός Χολαργός, μαζί με τον νέο χώρο στάθμευσης 630 θέσεων στο Νομισματοκοπείο. Όσον αφορά τον σταθμό της Αγίας Παρασκευής, αυτός υπολογίζεται ότι θα δοθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2010.


Όποιος βιάζεται... πληρώνει
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ nlivanos@dolnet.gr

Με το λίτρο της αμόλυβδης να ξεπερνά το ένα ευρώ στα περισσότερα βενζινάδικα, οι χρυσοί κανόνες του Εcodriving μοιάζουν με όαση που θα εξοικονομούν έως και 25% περισσότερα καύσιμα στο ρεζερβουάρ σας!

Το Εcodrivingτο μάθημα της οικονομικής οδήγησης που περιλαμβάνεται πλέον στις εξετάσεις των νέων οδηγών- παρέχει κανόνες με τους οποίους μπορείτε να πετύχετε έως και 25% οικονομία στα καύσιμα του αυτοκινήτου σας. Για παράδειγμα, ένας οδηγός που θα εφαρμόσει τους παρακάτω κανόνες του Εcodriving μπορεί να εξοικονομήσει αρκετά ευρώ στην τσέπη του ακόμη και σε κάθε φουλάρισμα.

Υπολογίσαμε ότι αντί για 60 ευρώ- που μπορεί να κοστίζει το φουλάρισμα σε ένα μοντέλο μεσαίου κυβισμού κάθε εβδομάδα- ο οδηγός μπορεί να γλιτώνει έως και 15 ευρώ! Και όλα αυτά χωρίς ιδιαίτερες θυσίες. Απλώς, πρέπει να κάνετε καθημερινή συνήθεια μερικές απλές κινήσεις, όπως να σβήνετε τον κινητήρα στα φανάρια και το μποτιλιάρισμα, να χρησιμοποιείτε με μέτρο τον κλιματισμό, να τσεκάρετε την πίεση των ελαστικών και να μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας για μικρές αποστάσεις.


Η μέτρηση των εταιρειών είναι... κατά προσέγγιση

Θυμάστε πόσα λίτρα ανά 100 χλμ. καταναλώνει το αυτοκίνητό σας σύμφωνα το εργοστάσιο; Θυμάστε, επίσης, αν καταφέρατε ποτέ να πετύχετε την ίδια κατανάλωση με εκείνη που αναφέρει ο κατασκευαστής; Αν απαντήσετε ναι, ανήκετε στις ελάχιστες εξαιρέσεις, αν πάλι απαντήσετε όχι, μη νιώσετε αποτυχημένος. Οι αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ των εργοστασιακών τιμών κατανάλωσης και των πραγματικών αποτελούν τον κανόνα και μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 30%. Αιτία, ο τρόπος των εργοστασιακών μετρήσεων όπως καθορίζεται μέχρι σήμερα από την Ε.Ε. και ο οποίος απέχει σημαντικά από τις καθημερινές συνθήκες οδήγησης.

Τα αυτοκίνητα οδηγούνται στο εργαστήριο, όπου πραγματοποιούν πάνω σε περιστρεφόμενους κυλίνδρους μία ιδεατή διαδρομή με ακριβώς προκαθορισμένα σημεία επιτάχυνσης, επιβράδυνσης, αλλαγής σχέσεων στο σαζμάν, σταθερής ταχύτητας και στάσης με τον κινητήρα στο ρελαντί. Ο κύκλος της μέτρησης ολοκληρώνεται έπειτα από 1.220

δευτερόλεπτα, δηλαδή ύστερα από περίπου 20 λεπτά, οπότε το όχημα έχει διανύσει θεωρητικά σχεδόν 11 χιλιόμετρα με μέση ταχύτητα 33,6 χλμ./ώρα. Πάντως, αποκλίσεις σημειώνονται σε πολλά αυτοκίνητα και μεταξύ των ενδείξεων κατανάλωσης του υπολογιστή ταξιδιού και της πραγματικής κατανάλωσης. Μεγάλες αποκλίσεις.
Η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου αξιολόγησε τα στοιχεία 24 μοντέλων και μόνο στα 10 σημειώθηκαν αποκλίσεις μεταξύ-5% και +5%, ενώ στα υπόλοιπα 14 αυτοκίνητα καταγράφηκαν μεγαλύτερες διαφορές. Έτσι, ως πλέον αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της κατανάλωσης παραμένει το βενζινάδικο, αρκεί να φουλάρουμε κάθε φορά και να μηδενίζουμε τον χιλιομετρητή του αυτοκινήτου μας.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: