1.11.20

Οι σχέσεις Μαξίμου-Χρυσοχοΐδη...


Σύννεφα βαριά έχουν μαζευτεί πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που πιστεύουν ότι... 
πέφτει πλέον από τη μία γκάφα στην άλλη. Γυρνώντας το χρόνο προς τα πίσω -όχι πολύ πίσω σημειωτέον- πολλούς δημοκρατικούς πολίτες -άρα, και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, και δη εκείνους που κλίνουν προς το Κέντρο- ενόχλησε η αναίτια διάλυση της μεγαλειώδους συγκέντρωσης των Αθηναίων πολιτών έξω από το εφετείο κατά την κορύφωση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Αναίτια, με βάση (και) τα βίντεο που διένειμε η αστυνομία, αξίζει να σημειωθεί. Με τον αρμόδιο υπουργό να δικαιολογεί, να καλύπτει τους αξιωματικούς των ΜΑΤ που έκαναν εκκαθάριση φιλήσυχων διαδηλωτών με χημικά ακόμη και στα γύρω στενά. 

Ελάχιστα 24ωρα αργότερα, όμως, γίνεται το δεύτερο φάουλ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στο ίδιο θέμα, αυτό της Χρυσής Αυγής: παρά τα μηνύματα από Κατεχάκη και ΓΑΔΑ, ότι η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο και ότι οι καταδικασθέντες, αν δεν προσέλθουν από μόνοι τους, αυτό θα γίνουν κατόπιν ενεργειών της… υπηρεσίας, εν τούτοις το νο2 της Χρυσής Αυγής, και όχι κανένας τυχαίος της εγκληματικής οργάνωσης, εξαφανίζεται, χωρίς μάλιστα να είναι σε θέση οι αρχές να προσδιορίσουν αν είναι εντός της επικράτειας ή όχι. Γεγονός που ενόχλησε σφόδρα κάθε ευαίσθητο πολίτη ενώ χτύπησε και το μαλακό υπογάστριο του κυβερνώντος κόμματος, καθώς η διαφυγή του Χρήστου Παππά δίνει την εντύπωση ότι, στην καλύτερη περίπτωση, το κράτος υπολειτουργεί. Στη χειρότερη, ότι κάποια όργανά του έκαναν τα στραβά μάτια… Όντας αποδέκτης αυτού του δυσάρεστου κλίματος το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε κανένα πρόβλημα να εκδηλώσει και τη δική του δυσφορία, με τρόπο, μάλιστα, εμφατικό: στις 26 Οκτωβρίου ο Στέλιος Πέτσας -σε ερώτηση της Στεφανίας Μουρελάτου (Αντ1) για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι για δεύτερη εβδομάδα διαφεύγει της σύλληψης ο φυγόδικος- έδινε την εξής απάντηση: «Ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος, από την πρώτη μέρα, όχι μετά από δύο εβδομάδες». Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε από το τσεπάκι του την κίτρινη κάρτα την ημέρα εκείνη. 

Κι αν θα ήθελε να υπερασπιστεί κανείς τον υπουργό λέγοντας πως για τα δύο παραπάνω περιστατικά δεν ευθύνεται άμεσα ο ίδιος, αλλά η φυσική ηγεσία της αστυνομίας, οι αξιωματικοί που είχαν επιφορτισθεί με την παρακολούθηση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στη μία περίπτωση, με τη διαδήλωση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στην άλλη, αυτό που έκανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, ήταν ο ορισμός του προσωπικού πολιτικού αυτογκόλ. Κοιτώντας τις σημειώσεις του μίλησε για τον εθνικισμό της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και κατέθεσε, έτσι, μια άποψη που είναι εκτός εθνικής γραμμής. Προκαλώντας τα, εύλογα, πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως διά του Γιάννη Ραγκούση, αλλά και την οργή τόσο εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας όσο όμως, κυρίως, στη βάση του κόμματος που πολλά έχει… υπομείνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο (Βόρεια Μακεδονία, απαγόρευση παρελάσεων κ.α.). Η συνέχεια γνωστή: μισή ντουζίνα υπουργών να προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι δεν έχει αλλάξει η πάγια θέση της χώρας και, άρα, και της κυβέρνησης για τα χωρικά ύδατα, χωρίς, όμως, να αδειάζουν ευθέως τον …αδιάβαστο υπουργό. 

Αλλά η χειρότερη, για τη μακρά πολιτική διαδρομή του Μ. Χρυσοχοΐδη, εβδομάδα δεν είχε τελειώσει εκεί: η εισβολή αντιεξουσιαστών στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, Δημήτρη Μπουραντώνη, η διαπόμπευση όπως και η άσκηση βίας εναντίον του, προκάλεσαν την ενόχληση ακόμη και φιλικών προς την κυβέρνηση εφημερίδων. Δεν έχει περάσει, άλλωστε, πολύς καιρός από τότε που η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση, μαζί και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης, είχαν επιλέξει να κάνουν βασικό τους θέμα τους «θυλάκους ανομίας» εντός της ΑΣΟΕΕ κατηγορώντας συγχρόνως την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τους ανέχεται. Τώρα βέβαια, κάποια από τα μέσα αυτά δεν βλέπουν πολιτικές ευθύνες, τις υπαινίσσεται όμως η Νίκη Κεραμέως στην ανακοίνωσή της χθες: «Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη». Ενώ στη δική του ανακοίνωση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιέγραψε το περιστατικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο περισσότερο ως σχολιαστής, παρά ως ο αρμόδιος υπουργός: «Οι δημοκράτες αγανακτούν (…) όπως και με τη Χρυσή Αυγή, ο φασισμός δεν θα περάσει». Ενώ πέρα από το επίπεδο των δηλώσεων, επί του πρακτέου αυτό που μαθαίνουμε από την ανακοίνωση, είναι ότι «οι δράστες θα επικηρυχθούν». Φράση που θα γίνει δίδυμο με την άλλη διαβεβαίωση ότι, όπου να ‘ναι θα συλληφθεί ο Χρήστος Παππάς. 

Αλλά τα δεινά για τον Μ. Χρυσοχοΐδη δεν σταματούν ούτε εδώ: σε δύο εβδομάδες από τώρα το καλεντάρι του έχει τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μια επέτειος που θα τιμηθεί κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες του covid-19 και ενώ ήδη η Αττική είναι ήδη στο «πορτοκαλί». Προβληματισμός για τους τρόπους εορτασμού υπάρχει και σε κυβέρνηση και σε αντιπολίτευση, την ώρα που η δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος (ο Κων. Μπογδάνος φερ’ ειπείν) πιέζει στην κατεύθυνση απαγόρευσης της πορείας. 

Κατάληξη με ένα κουίζ από τη στήλη «Θεωρείο» του Σταύρου Παπαντωνίου, στην «Καθημερινή» σήμερα: «Για ποιον υπουργό είπε ο Μητσοτάκης σε σύσκεψη ‘με κούρασε…’ και εκεί σταμάτησε η κουβέντα;», διερωτάται η στήλη. Λες;...

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: