2.11.20

Ρήγματα αγωνίας...


...άνοιξαν τα 6,7 Ρίχτερ της Παρασκευής...

ΒΙΝΤΕΟ

Μετά από τα 6,7 Ρίχτερ της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου, η Σάμος και η γύρω περιοχή εξακολουθεί να δονείται, σχεδόν αδιάκοπα. Περίπου 150 μετασεισμοί, ποικίλης έντασης έχουν καταγραφεί. Κατά μέσον όρο, ανά 17 λεπτά γίνεται ένας μετασεισμός μεγέθους 3,4 Ρίχτερ, με τη μεγαλύτερη δόνηση να... φτάνει τα 5 R. Αυτή είναι η εικόνα τρόμου και αγωνίας που ζουν οι κάτοικοι της Σάμου τα πρώτα τρία 24ωρα ύστερα από τον κύριο, καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής. Οι σεισμολόγοι από την πρώτη στιγμή προειδοποίησαν για ισχυρούς μετασεισμούς, ακόμη και άνω των 6 Ρίχτερ.

Επί τόπου, στο Καρλόβασι της Σάμου και ενώ η γη εξακολουθεί να σείεται κάτω από τα πόδια τους, τα στελέχη του Εργαστηρίου Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων (LabSTADA) του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρακολουθούν, καταγράφουν και αναλύουν τη μετασεισμική δραστηριότητα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργαστηρίου, από 30/10/2020 και ώρα 14:04 μ.μ. όταν και εκδηλώθηκε ο πρώτος μετασεισμός, έως την 1/11/2020 στις 15:28 μ.μ. το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 147.

Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων είναι 2,4R, ενώ η μέγιστη 5R. Η μέση απόσταση ανάμεσα στους μετασεισμούς είναι 17 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση είναι 12,5 λεπτά. Κατά μέσον όρο, κάθε μια μετασεισμική δόνηση φτάνει τα 3,4R. Το πρώτο 24ωρο, κατά μέσο όρο ανά 15.5 λεπτά γινόταν ένας μετασεισμός ύψους 3,5R. Το δεύτερο 24ωρο, κατά Μ.Ο. ανά 20 λεπτά γινόταν ένας μετασεισμός ύψους 3,2R.

Ο μεγάλος μετασεισμός, αυτόν που ανέμεναν οι ειδικοί, δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη, παρόλον ότι οι δονήσεις συνεχίζονται. Για παράδειγμα, στις 22:53 της Κυριακής 1 Νοεμβρίου σημειώθηκε σεισμός 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 32 χλμ βορειοανατολικά της Σάμου, δηλαδή πολύ κοντά στην μικρασιατική ακτή, αλλά σε εστιακό βάθος υπερδιπλάσιο της κύριας δόνησης, στα 25 χλμ.

Η κυρίως σεισμική δόνηση η οποία εκδηλώθηκε στις 11:51:24" την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, μετρήθηκε στα 6,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν 11,8 χιλιόμετρα βορείως της Σάμου, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο ελληνικό νησί και το ακρωτήριο της τουρκικής επαρχίας Σεφεριχισάρ. Εως πριν από λίγα χρόνια, τα στοιχεία αυτά ήταν αρκετά για την ενημέρωση του κοινού. Σήμερα όμως και με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής της Ευρώπης και η 6η παγκοσμίως, οι Έλληνες πολίτες έχουν εκπαιδευτεί στο να απαιτούν επιπλέον δεδομένα.

Ζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «ήταν αυτός ο κυρίως σεισμός ή αναμένεται ακόμη ισχυρότερος; Αν ήταν ο κύριος σεισμός, τι γίνεται με τους μετασεισμούς; Ενεργοποιούνται κι άλλα ρήγματα, εκτός αυτού που έδωσε τον σημερινό σεισμό; Αν ναι, τότε εισερχόμαστε σε μια περίοδο έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας; Ποιο ήταν το εστιακό βάθος και πώς αυτό επηρέασε το κύμα που έπνιξε το λιμάνι της Σάμου; Γιατί ξαφνικά μιλάμε για 'τσουνάμι' στην Ελλάδα;»

Τα ερωτήματα δεν είναι απλώς καίρια, αλλά και ζωτικής σημασίας: Ο σεισμός της Παρασκευής έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αρα αυτομάτως κάθε πολίτης της χώρας βιώνει σχεδόν την ίδια αγωνία με τους κατοίκους της Σάμου, εκεί όπου υπήρξε η μεγαλύτερη καταστροφή. Και, δυστυχώς, νεκροί και τραυματίες. Βεβαίως, η εικόνα είναι πολύ πιο τραγική στην απέναντι ακτή, στην Τουρκία. Η επιπολαιότητα των γειτόνων σε ό,τι αφορά στις προδιαγραφές αντισεισμικότητας των κτιρίων σε σύγκριση με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ένας παράγοντας ο οποίος τονίζεται σε κάθε παρόμοιο περιστατικό. Ομως, το ότι ο ίδιος σεισμός έπληξε πολύ πιο βαριά την περιοχή της Σμύρνης παρά τη Σάμο, είναι ένα γεγονός που συσχετίζεται με τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου γεωλογικού φαινομένου.

Τσουνάμι στο Αιγαίο;

Οπως επαναλαμβάνουν οι επιστήμονες, κανένας σεισμός δεν είναι ίδιος με οποιονδήποτε άλλον. Παρόλ' αυτά, χάριν εποπτικού παραδείγματος, υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός στην Κω τον Ιούλιο του 2017 ήταν μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος περίπου 7 χλμ., μικρότερο ότι στη Σάμο. Το κύμα βαρύτητας από τη θάλασσα (τσουνάμι) έφτασε σε ύψος 1,5 μ., περίπου όσο και αυτό που ακολούθησε το σεισμό της Παρασκευής. Ειδικά για το φαινόμενο αυτό, το οποίο φαντάζει ξένο προς τα ελληνικά -ή τα μεσογειακά- δεδομένα, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών κ. Κωνσταντίνος Συνολάκης έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι μπορούν κάλλιστα να εμφανιστούν στη χώρα μας.

Ύστερα από το σεισμό στη Σάμο, ο κ. Συνολάκης έκανε λόγο για ομοιότητες του νέου τσουνάμι με εκείνο της Κω και διερωτήθηκε για το εάν η αιτία ήταν υποθαλάσσια κατολίσθηση, προφανώς εξαιτίας του σεισμού. Γενικώς, τα τσουνάμι είναι κύματα τα οποία εμφανίζονται σε ανοικτές θάλασσες, ως αποτέλεσμα είτε υποθαλάσσιων σεισμών (όπως αυτός της Σάμου) είτε κατολισθήσεων -ή και με συνδυασμό αυτών των αιτίων. Το μέγεθος του τσουνάμι εξαρτάται από το βάθος της εκάστοτε θαλάσσιας περιοχής. Ετσι, στα ανοικτά η ταχύτητα των κυμάτων που υψώνονται είναι εξαιρετικά υψηλή (μέχρι και 800 χλμ./ώρα). Στα ρηχά η ταχύτητα των τσουνάμι μειώνεται, αλλά συνήθως αυξάνεται το ύψος τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Παπαζάχος «μιλάμε για τοπικά τσουνάμι, όχι τόσο από το σεισμό, όσο από την υποθαλάσσια δραστηριότητα. Δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα πχ του Ειρηνικού, όπου τα κύματα βαρύτητας χτυπούν σε μεγάλη απόσταση και ύστερα από ώρες. Στον ελληνικό χώρο, όταν γίνονται σεισμοί σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές, τα κύματα εμφανίζονται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως σε λιγότερο από 5 λεπτά». Συνεπώς, τα παράλια της Σάμου δεν απειλούνται με καταστροφή από ένα νέο τσουνάμι, το οποίο θα σηκωθεί ύστερα από έναν ενδεχόμενο ισχυρό μετασεισμό. Ομως, ακόμη και ένα μικρό τσουνάμι μπορεί να αιφνιδιάσει και να παρασύρει ανθρώπους, όσους τείνουν να αγνοούν ή να υποτιμούν τη φονική του δύναμη...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: