2.11.20

«Αυτοκράτειρα»...


Αριστερή στα 94 της χρόνια, όπως δηλώνει η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ δεν εκπλήσσει όταν τάσσεται υπέρ του... 
Κυριάκου Μητσοτάκη που θεωρεί «μεταρρυθμιστή» -έναντι του «διχαστικού» Αλέξη Τσίπρα. Το είχε πει -πριν υπάρξει ως μεταρρυθμιστής -μιας μεταρρύθμισης που δεν έγινε ακόμη. Μάλλον υπερβάλλει όμως όταν γράφει γι΄αυτόν και… ποιήματα. Η Ιστορία γίνεται κουλουβάχατα καθώς προβάλλει πίσω από τον Ιουστινιανό και τον Παλαιολόγο ο …Κυριάκος Μητσοτάκης! 

Με τις αναμνήσεις από την ΕΠΟΝ, αλλά και τη θητεία της δίπλα στη…Φρειδερίκη που «έχει παρεξηγηθεί πολύ» η βυζαντινολόγος μάλλον έχει κάνει την Ιστορία σούπα. Ως αριστερή κάλεσε στο πανεπιστήμιό της …είκοσι δύο φορές την αστυνομία. Όταν έκαναν απεργία οι καθαριστές ζητώντας αυξήσεις «τους έδιωξα όλους και έδωσα την καθαριότητα σε τέσσερις επιχειρήσεις – δεν είχε καμία πάνω από πενήντα καθαριστές, οπότε δεν μπορούσαν να συνδικαλιστούν»! Και αριστερή και πονηρή. Μία από αυτές τις φορές που κάλεσε την αστυνομία ως πρύτανης η Ελένη Αλβελέρ οδήγησε στο θάνατο από ξυλοδαρμό αστυνομικών στον θάνατο του 20χρονου φοιτητή Μαλίκ. 

Η δήλωση πως «η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη πρωτεύουσα Βαλκανικού κράτους που δεν έχει ελευθερωθεί» προκάλεσε εντυπώσεις, αλλά είναι σύμφωνη με την δική της αντίληψη για την «Ρωμιοσύνη»: «Είμαστε όμως οι μόνοι που δεν ελευθερώσαμε την κοιτίδα του γένους, την Κωνσταντινούπολη, και κάναμε πρωτεύουσα ένα λασποχώρι, όπως ήταν το 1830 η Αθήνα, ένα λασποχώρι με μερικές χιλιάδες σπίτια, από τα οποία πάρα πολλά ήταν χωρίς στέγη. Για να μην πούμε ότι η Αθήνα ήταν τότε αλβανοκρατούμενη, πράγμα που δεν έχει καμία σημασία, αλλά το λέω επίτηδες για τους εθνικίζοντες». Μια άποψη που μάλλον ταιριάζει στους «εθνικίζοντες» και μάλλον δεν ταιριάζει σε όσους ετοιμάζονται να ….δώσουν το Καστελόριζο για να σώσουν την Λέρο, αλλά τέλος πάντων. Η Κωνσταντινούπολη είναι -από πότε;- πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους «γιατί το Βυζάντιο δεν είναι παρά ο κληρονόμος, ο διάδοχος, ο οργανικός συνεχιστής της μεγάλης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας»! Κόλαση. 

Η δήλωση όμως που θα πρέπει να μελετηθεί λίγο παραπάνω έγινε σε πρόσφατη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου μιλώντας και για την ΕΠΟΝ και για την Φρειδερίκη -πάντα «αριστερή»: «Όλες οι πανδημίες ανανέωσαν τις γενεές. Όλες. Έχει καταντήσει σχεδόν να είναι ένα πράγμα υποχρεωτικό για να έρθουν οι νέες γενεές να πάρουν τα ηνία από τις προηγούμενες». Αυτοκράτειρα, όπως την είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή. Αριστερή αυτοκράτειρα. Γιατί αυτά δεν τα λέει ούτε ο …Ράμφος. Το μόνο ερώτημα είναι -για μας τα ρωμαιόπουλα- είναι: «Εμείς με ποιους είμαστε τελικά;»...

Nίκος Λακόπουλος
anoixtoparathyro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: