1.12.16

Ηχητικό ντοκουμέντο από το πιλοτήριο του μοιραίου αεροσκάφους...

Αεροπορικό δυστύχημα στην ΚολομβίαΌπως αποκαλύπτεται από τις τελευταίες επικοινωνίες του πιλότου, το αεροσκάφος που συνετρίβη το βράδυ της Δευτέρας στην Κολομβία -στέλνοντας στον θάνατο 71 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων σχεδόν όλα τα...
μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Σαπεκοένσε- είχε ξεμείνει από καύσιμα.

«Κυρία, πλήρης διακοπή λειτουργίας των οργάνων στην πτήση 933 της LAMIA, υπάρχει πλήρης διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων, είμαστε χωρίς καύσιμα» ακούγεται η φωνή του Βολιβιανού κυβερνήτη Μιγκέλ Κουιρόγκα προς τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μεντεγίν.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο, που προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας, ο κυβερνήτης ζητάει να του δοθεί επειγόντως άδεια προσγείωσης. «Έκτακτη ανάγκη στα καύσιμα, κυρία», επαναλαμβάνει.

Όσα αναφέρονται στο ηχητικό συμπίπτουν με τη μαρτυρία του πιλότου της Avianca Χουάν Σεμπαστιάν Ουπεγούι, που προσέγγιζε κι αυτός το Μεντεγίν με το αεροσκάφος του την ίδια ώρα με το μοιραίο αεροπλάνο και άκουσε τη συνομιλία του κυβερνήτη με τον πύργο ελέγχου.

Οι ελεγκτές ζήτησαν από όλους τους πιλότους να περιμένουν να περάσει με προτεραιότητα ένα Airbus 320 της εταιρείας Viva Colombia που είχε εκπέμψει SOS λόγω έλλειψης καυσίμων. Ο πιλότος του βολιβιανού αεροσκάφους, που μετέφερε τη Σαπεκοένσε, είπε ότι επίσης είχε πρόβλημα καυσίμων αλλά δεν έκανε λόγο περί έκτακτης ανάγκης, γι’ αυτό και του υποδείχθηκε να αναμένει.

Όπως ανέφερε ο Ουπεγούι, δευτερόλεπτα αργότερα, είδαν το αεροσκάφος να χάνει απότομα ύψος και άκουσαν τον πιλότο να φωνάζει: «Εχουμε απόλυτο μπλακ άουτ, καθόλου ρεύμα! Βοηθήστε μας! άδεια για να προσγειωθούμε!»

Κατόπιν χάθηκε το σήμα τους και ακούστηκαν οι φωνές των ελεγκτών: «Απαντήστε! Απαντήστε». Απάντηση καμία...

Μόνο τα αναφιλητά από τον πύργο ελέγχου και τα κλάματα των κυβερνητών των υπόλοιπων αεροσκαφών που είχαν ακούσει σε ανοιχτή ακρόαση την κραυγή βοήθειας.



Οι μαρτυρίες των διασωθέντων

Μόλις 6 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος επέζησαν: τρεις ποδοσφαιριστές, μία αεροσυνοδός, ένας δημοσιογράφος και ο τεχνικός πτήσης.

Η μαρτυρία της αεροσυνοδού Σιμένα Σουάρες (νοσηλεύεται εκτός κινδύνου) συνάδει με τις πρώτες εκτιμήσεις περί εγκληματικής απόφασης να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος για την απόσταση αυτή.

«Ξαφνικά έσβησαν τα πάντα μέσα στο αεροπλάνο και ξεκίνησε η απότομη πτώση, πριν τελικά προσκρούσει στο έδαφος», είπε η Σουάρες και πρόσθεσε: «Αυτός ο τύπος αεροσκάφους δεν ενδείκνυται για τόσο μεγάλη απόσταση. Ηταν στο όριο».

Ο Βολιβιανός τεχνικός της πτήσης, Έρβιν Τουμίρι, (επίσης νοσηλεύεται εκτός κινδύνου) δήλωσε ότι σώθηκε καθώς ακολούθησε πιστά τις οδηγίες ασφαλείας, ενώ οι άλλοι πανικοβλήθηκαν.

«Πολλοί επιβάτες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να ουρλιάζουν» είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Caracol της Κολομβίας. «Έβαλα την τσάντα μου μεταξύ των ποδιών μου και πήρα τη θέση εμβρύου, όπως συστήνεται».

Οι υπόλοιποι επιζήσαντες δίνουν μάχη για τη ζωή σε ιατρικά κέντρα της Κολομβίας.



Ο τερματοφύλακας της Σαπεκοένσε Τζάκσον Φόλμαν υποβλήθηκε σε εγχείρηση ακρωτηριασμού του δεξιού του ποδιού από το γόνατο. Οι γιατροί εστιάζουν τώρα στο να σώσουν το αριστερό του πόδι που επίσης έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό.

Ο στόπερ Νέτο, το τελευταίο άτομο που εντοπίστηκε ζωντανό στα συντρίμμια, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της υγείας του. Αν ανταποκριθεί θετικά, τότε τον περιμένουν επεμβάσεις στο γόνατο, το χέρι και τη μύτη.

Η κατάσταση του πλάγιου μπακ Αλαν Ρούσελ, που υποβλήθηκε σε εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη έχει βελτιωθεί, ενώ δεν έχει επηρεαστεί η κινητικότητα των άκρων του.

Ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Χέντσελ αναμένεται να υποβληθεί σε εγχείρηση σπονδυλικής στήλης όταν το επιτρέψει η κλινική του εικόνα...

efsyn,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: