1.12.16

«Ανεύθυνες και προκλητικές οι τουρκικές αναφορές»...

Αποτέλεσμα εικόνας για Τούρκικες ΠροκλήσειςΤη στιγμή που η ένταση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας παραμένει μεγάλη, η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετική ρητορική, την οποία εγκαινίασε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Νέες...
προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα Ίμια και οργισμένη απάντηση ΥΠΕΞ. Διεθνοποιεί το θέμα η Ελλάδα με τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ.

Οργισμένη ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απάντησε στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις από την Άγκυρα για τα Ίμια. «Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου κάνει, ακόμη, λόγο για «ανεύθυνες αναφορές» τις οποίες χαρακτηρίζει «προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα».

«Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει» καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στους ισχυρισμούς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος ανέφερε ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

Την προκλητική θέση της Άγκυρας ότι τα Ίμια «είναι τουρκικό έδαφος» επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fikri Sağlar και Niyazi Nefi Kara, ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία». 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ με τις εξελίξεις στο ζήτημα της Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο μίλησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά και της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής εκ μέρους της γείτονος.

Έντονη επιθετικότητα από την Άγκυρα

Οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται σε συνέχεια μιας ολοένα και αυξανόμενης επιθετικής ρητορικής την οποία έχει εγκαινιάσει η κυβέρνηση Ερντογάν εδώ και μερικές εβδομάδες.

Ξεκινώντας από την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης και φθάνοντας στις δηλώσεις των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος οι οποίοι τόνιζαν ότι υπάρχουν 18 νησιά του Αιγαίου στα οποία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για το Κυπριακό προ ημερών, μίλησε για «τουρκική δημοκρατία στον Βορρά της Κύπρου» κατηγορώντας την Κύπρο ότι έχει σημαία στην οποία περιλαμβάνεται ολόκληρο το νησί.

Η Γερμανία θα παραμείνει στο Αιγαίο αν της το ζητήσει το ΝΑΤΟ

«Εάν το θέλουν όλοι οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα το ξανασκεφτούμε», δήλωσε στη γερμανική υπηρεσία του Reuters ο Γερμανός αντιστράτηγος Μάρκους Κνάιπ αναφερόμενος στην συνέχιση της συμμετοχής της Γερμανίας στο Αιγαίο και το νέο έτος ώστε να παρεμποδίζεται η μεταφορά προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα από τους διακινητές.

Υπενθυμίζεται ότι η υπό γερμανική διοίκηση αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου ‘Άμυνας, ο αριθμός των προσφύγων οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία μειώθηκε εν τω μεταξύ σε 2.500 μηνιαίως, ενώ κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 ανερχόταν σε 45.000, κάτι το οποίο όμως συνέβη και λόγω του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, έχει ήδη ταχθεί υπέρ της συνέχισης της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η Τουρκία όμως η οποία θα αναλάμβανε στις αρχές του 2017 την εκ περιτροπής διοίκηση της νατοϊκής αποστολής -σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ- την έχει θέσει υπό αμφισβήτηση με το επιχείρημα της μείωσης του αριθμού των προσφύγων οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: