22.1.11

Πεντάωρη στάση εργασίας στα λεωφορεία τη Δευτέρα ...


Από τις 11 μέχρι τις 4...
Χωρίς λεωφορεία θα μείνει για πέντε ώρες, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα η Αθήνα τη Δευτέρα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, αναμένεται νέος κύκλος συναντήσεων μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, Χ.Τσιόκα με εκπροσώπους των εργαζομένων στο μετρό, το τραμ και τον ΗΛΠΑΠ. Επίσης, αναμένεται να επισκεφθούν το υπουργείο και οι συνδικαλιστές του ΗΣΑΠ, οι οποίοι
και θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Η πρώτη εβδομάδα των συναντήσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών και εκπροσώπων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ξεκίνησε με αφορμή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο σύντομα θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή, κύλησε σε γενικά καλό κλίμα, χωρίς εντάσεις και μεγάλες αντιπαραθέσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι συναντήσεις έγιναν με κινητοποιήσεις, οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στελεχών του υπουργείου και συνδικαλιστών. Οι τελευταίοι, πάντως συνεχίζουν να προβάλουν ορισμένα θέματα, κόκκινες γραμμές, όπως είναι οι μετατάξεις, η μείωση των αποδοχών και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Από την πλευρά του το υπουργείο επαναλαμβάνει πως το κράτος δεν μπορεί πλέον να συντηρεί ζημιογόνες ΔΕΚΟ, επισημαίνει ότι η διαδικασία αυτή είναι μια ευκαιρία για εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών και διαβεβαιώνει για το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών και για μη απολύσεις εργαζομένων.

Παράλληλα, όμως προειδοποιεί ότι η έσχατη λύση είναι η ιδιωτικοποίηση, που συνεπάγεται
εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: