29.1.11

Κυβερνητικό σαφάρι φοροφυγάδων στην Ελβετία ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΚΩΒΑΙΟΣ - Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ
Συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής με την ελβετική κυβέρνηση επιδιώκουν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να εντοπιστούν και να ελεγχθούν ελληνικά κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στις ελβετικές τράπεζες.

Στόχος είναι ο... εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς σε περίπτωση που προσδιοριστούν οι ύποπτες καταθέσεις θα ακολουθήσει διαδικασία διασταύρωσης προκειμένου να επαληθευτεί αν για τα ποσά αυτά έχουν καταβληθεί φόροι στην Ελλάδα ή αν οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων δεν δικαιολογούν τέτοιου είδους καταθέσεις. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε χθες την ελβετική συνδρομή για τον εντοπισμό ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Νταβός ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με την ελβετίδα ομόλογό του κυρία Εβελιν Βίντμερ Σλουμφ. Η φοροδιαφυγή και η πάταξή της συζητήθηκαν λίγο αργότερα και στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών με πολιτικούς, οικονομικούς αναλυτές και στελέχη επιχειρήσεων του Τύπου, η οποία διεξήχθη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Συνδρομή της κυβέρνησης της Ελβετίας ζήτησε εξάλλου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από την πρόεδρο της χώρας κυρία Μισελίν Ανν Μαρί Καλμί-Ρέι κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής τους.

Το οικονομικό επιτελείο είχε διερευνήσει τις σχετικές δυνατότητες τους προηγούμενους μήνες, κρίθηκε όμως ότι χωρίς δεσμευτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελβετίας δεν ήταν πολλές οι πιθανότητες εντοπισμού και αποκάλυψης της ελληνικής φοροδιαφυγής που βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες.

Το ζήτημα θεωρείται και στο εσωτερικό πεδίο μια επιβεβλημένη κίνηση με στόχο την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ έχουν υπογραμμίσει με κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μην ερευνά για τα δισεκατομμύρια που έχουν διαφύγει στην Ελβετία σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν επιβληθεί σκληροί όροι λιτότητας.

Τους έχουν σε... CD
Στο μεταξύ, ηλεκτρονική λίστα με 70 CD που περιέχουν στοιχεία για τις καταθέσεις και τους τόκους που πήραν τα προηγούμενα χρόνια περίπου 100.000 Ελληνες οι οποίοι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, το οποίο ενεργοποιεί η κυβέρνηση παράλληλα με την εφαρμογή καθολικού «πόθεν έσχες» και νέων, αυστηρών τεκμηρίων διαβίωσης.

Ο συνδυασμός των τριών αυτών μέτρων που υποδείχθηκαν από την τρόικα αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία και να αποδώσει καρπούς κυρίως ως την άνοιξη του 2011, οπότε θα υποβληθούν οι νέες φορολογικές δηλώσεις. Μόνο από την εφαρμογή των τεκμηρίων το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει πάνω από τις προβλέψεις του μνημονίου, δηλαδή πάνω από 700 εκατ. ευρώ, ενώ με την καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» θα υπάρξει σημαντικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και κυρίως σε εκείνους που έχουν αποκτήσει τεράστια ακίνητη περιουσία τα προηγούμενα χρόνια και δεν μπορούν να τη δικαιολογήσουν από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε απευθύνει το προηγούμενο διάστημα αίτημα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα προς την Ελβετία, για να αντλήσει στοιχεία για έλληνες καταθέτες οι οποίοι δεν δηλώνουν τους τόκους που εισπράττουν. Τα στοιχεία που έλαβε ως απάντηση είναι αποκαλυπτικά. Ηδη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στο ΣΔΟΕ βρίσκονται 70 CD με στοιχεία ελλήνων καταθετών και για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε το μέτρο να κληθούν έλληνες πολίτες να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν σε τόκους καταθέσεων εξωτερικού που ποτέ δεν είχαν δηλώσει στην Εφορία. Στο υπουργείο Οικονομικών «τρίβουν τα χέρια τους» με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στα συγκεκριμένα CD, καθώς όπως λένε βρίσκονται μέσα σε αυτά καταθέτες που αν καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν θα δώσουν μια γερή «ανάσα» στα έσοδα του προϋπολογισμού. Να σημειωθεί ότι αυτά τα CD δεν είναι από συγκεκριμένη τράπεζα του εξωτερικού, που είχαν «διαρρεύσει» στοιχεία καταθετών και είχαν δοθεί σε διάφορες χώρες, αλλά είναι προϊόν επίσημης συναλλαγής του ελληνικού κράτους με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα CD περιέχουν από λίγους καταθέτες μέχρι αρκετές χιλιάδες. Για παράδειγμα το CD που εστάλη από τη Νορβηγία αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη χώρα υπάρχουν 15 έλληνες καταθέτες που δεν έχουν δηλώσει τους τόκους που έχουν εισπράξει!
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: