31.1.11

Γιασεµιά ...


ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ .
Η ΗΛΙΚΙΑ παίζει ρόλο στην πολιτική. Οχιµόνο στα σαλόνια, αλλά και στα αλώνια. Το δηµογραφικό είναι εργαλείο που ξεκλειδώνει πόρτες από ατσάλι.

ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ ΠΡΩΤΟ: στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, ο γάλλος δηµογράφος ΕµανουέλΤοντ έκανε µια παρατήρηση. Ο δείκτης παιδικής θνησιµότητας της Σοβιετικής Ενωσης χειροτέρευε, ενώ επί δεκαετίες η εικόνα βελτιωνόταν σταθερά. Ο Τοντ κατάλαβε πως κάτι είχε αρχίσει να σαπίζει στην ΕΣΣ∆ του Μπρέζνιεφ. Ηταν από τους πρώτους που πρόβλεψε – σε µια εποχή που αυτό εθεωρείτο αδιανόητο – ότι ο υπαρκτός σοσιαλισµός δεν θα είναι για πάντα.

ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ ∆ΕΥΤΕΡΟ – πιο πρόσφατο. Η νεανική σύνθεση του πληθυσµού σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής ήταν σαν το καρύκευµα στοκους-κους. Σε φάσεις που η οικονοµία δεν πάει καλά, η νεολαία – που δεν το ‘χει τίποτε να βγει στον δρόµο – µπορεί να είναι ο καταλύτης της εξέγερσης. Η δηµογραφική συνθήκη παραλίγο να τινάξει στον αέρα το καθεστώς Αχµαντινετζάντ στο Ιράν πριν από έναν χρόνο. Στην Τυνησία, η εικοσαετής διακυβέρνηση Μπεν Αλι τέλειωσε σε είκοσι µέρες. Μένει να δούµε τι θα γίνει στην Αίγυπτο.

ΑΣ ΞΕΚΛΕΙ∆ΩΣΟΥΜΕ λοιπόν τα συµβαίνοντα στη Ν.∆. µε εργαλείο τοδηµογραφικό της συντηρητικής παράταξης. Τον Κώστα Καραµανλή, ύστερααπό δώδεκα χρόνια ηγεσίας, διαδέχθηκε πολιτικός αντίστοιχης ηλικίας, ο Αντώνης Σαµαράς. Τον αντιπολιτεύεται η Ντόρα Μπακογιάννη που ανήκει κιαυτή στην ίδια γενιά. Τι χρονικό ορίζοντα όµως έχουν οι πενηντάρηδες – και βάλε – της Ν.∆. αν σκεφθεί κανείς πως έχουν τα ηνία από τα µέσα της δεκαετίαςτου ‘90; ∆εν τους πιέζει αναπόφευκτα το δηµογραφικό του στελεχικού δυναµικού της παράταξης;

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ που σιγοκαίει στο µυαλό των γαλάζιων σαραντάρηδων. Καθένας το χειρίζεται αλλιώς. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης – πιο αδύναµος στην αφετηρία – κάνει το καλό παιδί έναντι της ηγεσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε κατά µέρος τηνοικογενειακή αλληλεγγύη, µένοντας µε τα δύο πόδια στη Ν.∆. κι εξοστρακίστηκε η Ντόρα. Κι ο Αρης;Ο Σπηλιωτόπουλος είναι όπως πάντα οπιο τολµηρός. Με το που µπήκε – µε καθυστέρηση ενός χρόνου – στο ηγετικό σχήµα της Ν.∆., ο Αρης διαφοροποιείται σε κάθε ευκαιρία. Για το άσυλο έγραψε στο aixmi.gr πριν πάρει θέση ο Σαµαράς – άρα έχει άλλοθι. Στο θέµατης Εξεταστικής κάλυψε τον Σηµίτηγιατί του θυµίζει τα νιάτα του στη Ρηγίλλης,αλλά και γιατί δεν τραβολογάς πρώην πρωθυπουργούς σε Εξεταστικές χωρίς στοιχεία. Σε αµφότερες τις περιπτώσεις, ο Σπηλιωτόπουλος κλείνει µάτι στον καραµανλισµό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στη Ν.∆. κάποιοι κοιµούνται όρθιοι και κάποιοι ονειρεύονται ξύπνιοι µια µελλοντική επανάσταση γιασεµιών.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: