29.1.11

Εικόνες χάους στην Αίγυπτο...


Εντός της ημέρας αναμένεται από το Χόσνι Μουμπάρακ ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, τη στιγμή που με εντολή του στρατιωτικά οχήματα και αστυνομία έχουν κατακλύσει τις πόλεις, για την καταστολή των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων ενάντια στο διάρκειας 30 ετών καθεστώς του.

Σε... χθεσινοβραδινό του διάγγελμα [Βλέπε άρθρο] ο Μουμπάρακ ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης και δεσμεύθηκε για μεταρρυθμίσεις, ωστόσο αρνήθηκε να παραιτηθεί, γεγονός που δεν ικανοποίησε τους διαδηλωτές, οι οποίοι και σήμερα συρρέουν στους δρόμους, αψηφώντας την παρουσία των δυνάμεων του στρατού.

«Φύγε, φύγε», φωνάζουν ρυθμικά εκατοντάδες άνθρωποι που είναι συγκεντρωμένοι από το πρωί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκαν πυρά.

Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρώνονται και να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ίδια στιγμή, παρατείνεται απο σήμερα η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις πόλεις του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του Σουέζ και πλέον ισχύει από τις 16:00 έως τις 08:00 της επομένης, αντί για 18:00 μέ 07:00 που ίσχυε μέχρι τώρα.

Η χθεσινή μέρα σημαδεύτηκε από εκτεταμένη χρήση χημικών και εκτόξευση σφαιρών καουτσούκ εναντίον των διαδηλωτών, ενώ οι εικόνες χάους στις πόλεις περιλαμβάνουν καμμένα κτήρια και κατεστραμμένα καταστήματα.

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Πάντως, ασαφείς είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών από τις βίαιες συγκρούσεις, με το δίκτυο Al Jazeera να τον τοποθετεί στους 95.

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Περίπου 68 θάνατοι αναφέρθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινή νύχτας.

Παράλληλα, ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη την Αίγυπτο, χωρίς όμως να μπορούν να διευκρινίσουν πόσοι από αυτούς είναι διαδηλωτές και πόσοι αστυνομικοί.

Από την πλευρά του το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι κατά τις χθεσινές ταραχές οι νεκροί έφθασαν του 38 και οι τραυματίες τους 1.900.

Παρακολουθεί στενά η Ουάσιγκτον

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο παρακολουθούνται στενά από την Ουάσιγκτον, η οποία απειλεί να σταματήσει την παροχή βοήθειας στη χώρα, αν δεν τερματιστεί η βία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναθεωρήσουν τη στάση τους, όσον αφορά κάθε μορφής βοήθεια προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Σημειώνεται πως ετησίως παρέχουν πάνω από 1,5 δις δολάρια στην Αίγυπτο κυρίως για στρατιωτική βοήθεια. «Παρακολουθούμε πολύ στενά τις κινήσεις της κυβέρνησης, της αστυνομία και των ενόπλων δυνάμεων, οι ενέργειές τους μπορεί να επηρεάσουν τη βοήθεια προς τη χώρα», διεμήνυμε ο Γκιμπς.

Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία μισής ώρας με τον Χόσνι Μουμπάρακ, κατά την οποία τον κάλεσε «να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό στη χώρα του και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις».

«Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του Αιγυπτιακού λαού», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο

«Ο Αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια«», πρόσθεσε και κατέληξε: «Αυτά περιλαμβάνονται το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και το δικαίωμα να επιλέγει την μοίρα του, αυτά συνθέτουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Βαν Ρόμπεϊ: Εκκληση για τερματισμό της βίας

Εξάλλου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι απηύθυνε σήμερα έκκληση να «σταματήσει η βία, ώστε να δοθεί τέλος στο αιματοκύλισμα».

Ζήτησε ακόμη «την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων ή όσων έχουν τεθεί υπό κατ' οίκον περιορισμό για πολιτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών προσωπικοτήτων και τη δρομολόγηση της απαραίτητης διαδικασιας της μεταρρύθμισης».

Σε ανακοίνωσή του ο Βαν Ρομπέι σημείωσε ακόμη πως ελπίζει «οι υποσχέσεις του αιγύπτιου προέδρου Μουμπάρακ για άνοιγμα να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πράξεις»...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: