31.1.11

Ξεκίνησε η λειτουργία των επιτροπών αιτήσεων για πολιτικό άσυλο...


Ξεκινάει από σήμερα η λειτουργία των 17 επιτροπών αιτήσεων των μεταναστών για πολιτικό άσυλο σε δεύτερο βαθμό, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ήδη εκκρεμούν... 46.000 αιτήσεις. Εδώ και 45 μέρες εφαρμόζεται το νέο Π.Δ. 114/2010 που θα ισχύσει για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη λειτουργία της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου, που ιδρύεται με τον Ν.3907/2011, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή στις 26 Ιανουαρίου.

Η εξέταση των αιτήσεων σε Β΄ βαθμό θα γίνεται σε κτίριο επί της οδού Αλατσατών και Καλλιπόλεως 1, στο Βύρωνα. Οι αλλοδαποί των οποίων τα αιτήματα θα εξετάζονται θα λαμβάνουν ατομική ειδοποίηση για την προσέλευσή τους στις δηλωθείσες διευθύνσεις διαμονής τους.

Εν τω μεταξύ, όποιος αλλοδαπός επιθυμεί να επιστρέψει στη χώρα του, τίθεται σε εφαρμογή η δεύτερη φάση του κοινοτικού προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το πρόγραμμα καλύπτει την πλήρη ενημέρωση των μεταναστών για την προετοιμασία όσον αφορά τον εθελοντικό επαναπατρισμό, την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης μέχρι την αναχώρησή τους καθώς και κατά τις πρώτες ημέρες της επιστροφής στην πατρίδα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: