31.1.11

Χιλιάδες ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν την Αίγυπτο...


Σκηνές σύγχυσης και χάους καταγράφονται στο διεθνές αεροδρόμιο της Αιγύπτου καθώς χιλιάδες άνθρωποι, ξένοι υπήκοοι που ζούσαν μόνιμα ή προσωρινά στη χώρα, μαζί με τουρίστες, την εγκαταλείπουν. Πολλές ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, αποφάσισαν να...
στείλουν αεροσκάφη για τη μεταφορά των πολιτών τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις στο αεροδρόμιο, οι επιβάτες «πιάστηκαν στα χέρια» ενώ, σε μια προσπάθεια να μην οξυνθούν περισσότερο τα πνεύματα, σταμάτησαν οι αναγγελίες αναχωρήσεων. Ωστόσο αυτό προκάλεσε μεγαλύτερο εκνευρισμό μεταξύ των επιβατών.

Οι Έλληνες

Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου θα αναχωρήσουν αύριο στις 9 το πρωί τρία C-130 για την Αλεξάνδρεια, σε εφαρμογή του σχεδίου για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται την Αίγυπτο.

Την επιχείρηση επαναπατρισμού θα συντονίσει ο κ. Δόλλης, ο οποίος θα επιβαίνει στο πρώτο αεροσκάφος που θα αναχωρήσει.

Οι Αμερικανοί

Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρο, μεταφέροντας 42 αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας και μέλη των οικογενειών τους από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, τουλάχιστον άλλο ένα αεροσκάφος αναμένεται να φτάσει σήμερα από την Αίγυπτο, με περίπου 180 επιβάτες-οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αμερικανοί πολίτες.Την ίδια ώρα, αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν αρκετές πτήσεις τις επόμενες μέρες για να βγάλουν από τη χώρα τους συμπατριώτες τους που θέλουν να φύγουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης χάους που επικρατεί είναι και το εξής γεγονός: η Egypt Air, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου επανέλαβε τις πτήσεις της, καθώς είχε αναγκαστεί να τις διακόψει λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές και της αδυναμίας της να βρει αρκετά μέλη πληρώματος για τα αεροσκάφη της. Χαρακτηριστικό είναι το ότι σε διάστημα 20 ωρών, μόλις 26 από τις προγραμματισμένες 126 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν.

Στέλνουν αεροσκάφη

Μέχρι το μεσημέρι, πάντως, ανακοίνωση στο αεροδρόμιο ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Γερμανίας, της Κίνας, της Βρετανίας και του Καναδά στέλνουν αεροσκάφη για να τους βοηθήσουν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο. Επίσης η Τουρκία, έστειλε 4 αεροσκάφη, το Ισραήλ και η Ρωσία από δύο, και η Τσεχική Δημοκρατία ένα. Η γαλλική Air France ακύρωσε την σημερινή πτήση της Κάιρο-Παρίσι και ανακοίνωσε ότι αύριο θα αυξήσει με άλλες 200 τις θέσεις της από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Δύο ναυλωμένα αεροπλάνα που ξεκίνησαν σήμερα από την Οττάβα του Καναδά, θα μεταφέρουν στον Καναδά και σε άλλα σημεία της Ευρώπης Καναδούς πολίτες από το Κάιρο. Περισσότεροι από 6.000 Καναδοί πιστεύεται πως κατοικούν στην Αίγυπτο. Το πρώτο αεροπλάνο της Air Canada πετάει σήμερα από το Κάιρο στη Φραγκφούρτη με 335 επιβάτες. Το δεύτερο αεροπλάνο της εταιρείας SkyLink Travel, αναχωρεί επίσης με στάση στη Φραγκφούρτη μεταφέροντας 234 επιβάτες.

Οι τουρίστες

Κρίσιμο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι το τι θα γίνει με τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που παραμένουν σε διάφορα μέρη της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχουν περίπου 30.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και μεταξύ αυτών, Βρετανοί που ζουν αρκετό καιρό στην Αίγυπτο.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: