30.1.11

Μηδενική ανοχή...


Οταν δίνεις εξετάσεις σε ένα άγνωστο-πρωτόγνωρο περιβάλλον οι προσδοκίες είναι υψηλές μόνο αν είναι ειδικές οι συνθήκες και ασφυκτικές οι πιέσεις. «Αυτό συνέβη και τα καταφέραμε» έλεγε την Παρασκευή το απόγευμα κυβερνητικό στέλεχος, αναφερόμενο στη «Νομική» που παραλίγο να «πάρει φωτιά» ένα...

24ωρο πριν, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την «ιδιότυπη» κατάληψη μεταναστών, υιοθετώντας το «πάτημα της γάτας». Αθόρυβα και αποτελεσματικά, με στόχο να φτάσουν στον στόχο «αναίμακτα» ακόμη και από γρατσουνιές!
Μηδενική ανοχή

Οι μετανάστες αποχώρησαν ειρηνικά από τον πανεπιστημιακό χώρο. Το πρωθυπουργικό επιτελείο, έμπειροι και νεότεροι, διαχειρίστηκε μια πολυεπίπεδη κρίση, ανέγνωσε εγκαίρως τις σκοπιμότητες (όπως υποστήριζαν υπουργοί την επομένη) και διέσχισε την έρημο της αβεβαιότητας, με βάση τις οδηγίες που ελάμβανε ως «σήματα» στο περιθώριο των εργασιών του Νταβός.

Στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη στη Βουλή η αίσθηση ότι ακόμη και μία σπίθα μπορεί να ήταν αρκετή για να ανάψει κοινωνική ένταση αντιμετωπίστηκε ως «μπούσουλας» για τη βήμα βήμα εξουδετέρωση των εμφανών κινδύνων.

Ηταν... κοινό μυστικό ότι η «έφοδος» στη Νομική έφτανε μέχρι τα όρια της «απειλής» - αν και όταν άρχισαν να κυριαρχούν οι εμπλοκές και η στασιμότητα στις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις, έπεσε στο τραπέζι σοβαρά η πρόταση για «άμεση λύση». «Εξαντλήστε όλα τα περιθώρια, αλλά να μην ξεχνάτε ότι είμαστε ευνομούμενο κράτος» λέγεται ότι διαμήνυσε σε ένα από τα διαδοχικά τηλεφωνήματα ο πρωθυπουργός σε στενό συνεργάτη του. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, επεδίωξε και έδωσε σχετικές εντολές να «ρυθμιστεί» ακόμη και με καθυστέρηση το θέμα, χωρίς μεγάλα «ρίσκα» που θα πυροδοτούσαν εκρήξεις στην κοινωνική ζωή - και για τα οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι δεν επρόκειτο να κάνουν πίσω στην κριτική, αν και εφόσον αποφασιζόταν η εισβολή στη Νομική.

«Ψυχραιμία».
Γιάννης Ραγκούσης, Αννα Διαμαντοπούλου, Γ. Πεταλωτής, Π. Ευθυμίου, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Ν. Αθανασάκης κ.ά. στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής, καθώς και ο Χρ. Παπουτσής στην Κατεχάκη ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή, ακολουθώντας κατά γράμμα τα «κεφάλαια» του σχεδίου. Το σχέδιο τροποποιήθηκε ουκ ολίγες φορές - έγινε φύλλο και φτερό μέσα στο... μισάωρο, ωστόσο η στρατηγική που ακολουθούσαν ήταν η αποχώρηση από τη Νομική με τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας. Η «ατζέντα» που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση εφεξής και πάλι στο οικονομικό επίπεδο «καίει» περισσότερο από την προηγούμενη, και δη σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις.

Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο έχουν σαφή εικόνα των ενδεχόμενων «ανατροπών».

Ενώ η τρόικα έχει ήδη απελευθερώσει τα σχετικά σήματα για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης αφενός για την «εικόνα» της, εν όψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής και της επιμήκυνσης, και αφετέρου για το «πακέτο» αποφάσεων μέχρι το 2014. Το μεταναστευτικό παραμένει εκ των πραγμάτων ψηλά στην «ατζέντα» και η πρόθεση της κυβέρνησης αφορά στην εκτόνωση της πρόσφατης κρίσης και στην «απομόνωση» ακραίων φωνών που σε κάθε περίπτωση δυσκολεύουν την επίτευξη των στόχων της. Επιδιώκουν διαύλους επικοινωνίας με το μεταναστευτικό κίνημα για σοβαρή ανταλλαγή απόψεων και όχι νέα «μέτωπα» - ειδικά τώρα με το τσουνάμι αναταραχών στη Βόρεια Αφρική, απ' όπου «δραπετεύουν» μετανάστες προς την Ελλάδα.

Με τα κόμματα της Αριστεράς, και δη τον ΣΥΡΙΖΑ, που στοχοποίησε και ο πρωθυπουργός δημοσίως (με αφορμή την κατάληψη), η σχέση που διαμορφώνεται παραπέμπει σε «αυστηρούς» κανόνες συνεννόησης και ορίζεται εν πολλοίς από την περιγραφή του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το τι είναι ή όχι προοδευτικό σήμερα...

Η Τύχη των «250»
«Μοναδική κάθε περίπτωση»

Η εκτόνωση της έντασης από την κατάληψη της Νομικής μαζί με την απόφαση για την υλοποίηση της νομοθεσίας αποτελούν τον «τίτλο» των ενεργειών που διατρέχουν τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών «κυμάτων».

Δύο πολιτικές σε ένα σχέδιο χωρούν και τις αποφάσεις που αφορούν άμεσα και τους περίπου 250 μετανάστες της κατάληψης της Νομικής, για τους οποίους οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν εντολή να εφαρμοστούν οι νόμοι. Πώς; Η έρευνα και η αντιμετώπιση θα γίνουν σε ατομικό επίπεδο, αφού οι «ταυτότητές» τους παραπέμπουν σε διαφορετικές περιπτώσεις. Είτε πρόκειται για μετανάστες με δικαίωμα παραμονής λόγω της μακρόχρονης εργασίας τους στη χώρα, είτε για άλλους που βρίσκονται στο όριο να χάσουν τα δικαιώματα από ενδεχόμενη πρόσφατη απόλυση και απώλεια ενσήμων, είτε για νεοεισερχόμενους για τους οποίους δεν αποκλείεται η απέλαση.

Φώφη Γιωτάκη
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: