31.1.11

Ετοιμάζεται για ενδεχόμενο μεταναστευτικό κύμα από την Αίγυπτο η Ελλάδα...


Έκτακτη σύσκεψη, με θέμα την προετοιμασία της Ελλάδας, σε περίπτωση μεταναστευτικού κύματος, λόγω των ταραχών στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο...
Προστασίας του Πολίτη, τη Δευτέρα (31/01).
Μέχρι στιγμής, 165 από τους 600 Έλληνες, που ζουν στην Αλεξάνδρεια, έχουν εκδηλώσει επιθυμία να ...
επαναπατρισθούν, Μετά από συνεννοήσεις ανάμεσα στα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, προβλέπεται η αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, η αναχώρηση των οποίων θα πραγματοποιηθεί, όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες, που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν.

Στην έκτακτη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι αρχηγοί της ΕΛ.ΑΣ., Λευτέρης Οικονόμου, και του Λιμενικού Σώματος, Κωνσταντίνος Σούλης, καθώς και ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας.

Ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος ανησυχίας, αλλά χρειάζεται προετοιμασία και ετοιμότητα και συμπλήρωσε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι σε στεριά και θάλασσα από αστυνομία και λιμενικό.

“Αν υπάρξει πιθανή ροή μεταναστών στη χώρα, θα είναι υπό καθεστώς διεθνούς προσωρινής προστασίας, όπως προβλέπει ο νόμος”, εξήγησε, υπογραμμίζοντας πως, εκτός από το πρόβλημα του μεταναστευτικού που αντιμετωπίζει η χώρα, η ΕΕ αμφισβητεί έντονα και το αν μπορούμε να εγγυηθούμε τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

"Κάποιοι μάλιστα εντός της χώρας κινητοποιούν μετανάστες νόμιμους ή παράνομους σε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τέτοιες ενέργειες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Απευθύνω έκκληση προς όλους τους φορείς και τις ενώσεις υπέρ των μεταναστών να αποτρέψουν τα μέλη τους από εκδηλώσεις που θα λειτουργούσαν ως εστίες έντασης", τόνισε ο κ. Παπουτσής.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής παροικίας στο Κάιρο και τον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη, για να εξετάσουν πως έχει η κατάσταση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και αν υπάρχουν πάροικοι και από το Κάιρο που θέλουν να επαναπατριστούν.

Παράλληλα, και είκοσι Κύπριοι υπήκοοι έχουν έρθει σε επικοινωνία με την κυπριακή πρεσβεία στο Κάιρο και ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή, σχέδιο επιστροφής στη χώρα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυπριακή πρεσβεία, οι κυπριακές διπλωματικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι Κύπριοι πολίτες.

Ένα Boeing 747 της εταιρείας Qantas έχει μισθωθεί για την απομάκρυνση των Αυστραλών πολιτών η κυβέρνηση της Αυστραλίας, που κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση, να σεβαστεί “τις νόμιμες επιθυμίες” του πληθυσμού για αλλαγή

digitalcrete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: