13.4.24

Αυξάνεται η ένταση μετά την κατάληψη ισραηλινού πλοίου...


... από τους Φρουρούς της Επανάστασης...
Εμπορικό πλοίο, με πορτογαλική σημαία, αλλά ισραηλινών συμφερόντων κατέλαβε ομάδα κομάντο των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, που κρατούν το 25μελές πλήρωμά του, αυξάνοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή, όπου όλοι φοβούνται ότι επίκειται κλιμάκωση του πολέμου. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η κατάληψη είναι μέρος των αντιποίνων του Ιράν, για τη φονική επίθεση στην πρεσβεία του στη Δαμασκό, όπου σκοτώθηκαν Ιρανοί αξιωματικοί, την 1η Απριλίου...


Την κατάληψη του πλοίου, από ομάδα κομάντο που έφτασαν σ' αυτό με ελικόπτερο, επιβεβαίωσε η Τεχεράνη, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το πλοίο έπλεε σε περιοχή που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια του Ιράν, εντός των χωρικών υδάτων του, στα στενά του Ορμούζ.
Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, φαίνονται οι κομάντο να κατεβαίνουν στο κατάστρωμα του πλοίου που είναι φορτωμένο με κοντέινερ, ενώ μέλος του πληρώματος καλεί τους συναδέλφους του να μείνουν μέσα και να πάνε όλοι στη γέφυρα.



Την κατάληψη του πλοίου επιβεβαίωσε και η ιδιοκτήτρια εταιρεία, Zodiac Maritime, που ανήκει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ, σύμφωνα με την οποία το πλοίο με τους 25 Φιλιππινέζους πλήρωμα έχει αλλάξει πορεία και κατευθύνεται προς το Ιράν, ενώ σημείωσε ότι «συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις αρμόδιες αρχές, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία του πληρώματος και την ασφαλή επιστροφή του πλοίου».

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η κατάληψη του πλοίου θα κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, αλλά να επιλέχθηκε προσεκτικά από την Τεχεράνη, ώστε να μην οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες. 

Αντιδρώντας στο περιστατικό, η κυβέρνηση του Ισραήλ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν, αλλά και να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης «τρομοκράτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, είπε ότι «το καθεστώς του αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι εγκληματικό και στηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς, ενώ πλέον προχώρησε σε πειρατεία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι τόνισε ότι «το Ιράν θα έχει συνέπειες», καθώς όπως είπε «επέλεξε την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης». Και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ βρίσκεται σε συναγερμό. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε το Ισραήλ από περαιτέρω ιρανική επιθετικότητα. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: