28.4.24

Σε ποιον περιφερειάρχη τάζει θέση επιτρόπου...

Παζάρι, λένε οι πληροφορίες, κάνει ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προκειμένου να στηρίξει την εκλογική προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει ό,τι μπορεί για να κινητοποιήσει τοπικούς παράγοντες στη Βόρεια Ελλάδα που, όπως συμβαίνει και στο σύνολο της χώρας, μέχρι τώρα είναι αποστασιοποιημένοι από την εκλογική προσπάθεια. Ένας... από εκείνους που προσέγγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο κ. Τζιτζικώστας. Καθώς διανύει την τρίτη του θητεία, διαθέτει ισχυρά ερείσματα και αντίστοιχο προσωπικό μηχανισμό. Το αντίτιμο που ζητά ο κ. Τζιτζικώστας για τη στράτευσή του στον κοινό αγώνα είναι η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα είναι ο επόμενος επίτροπος της χώρας στην Ε.Ε.


Ο κ. Τζιτζικώστας έχει ξεκινήσει από βουλευτής και ήταν αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος. Να ξαναγυρίσει στη Βουλή από όπου ξεκίνησε δεν το θέλει. Η θέση του επιτρόπου είναι μία διέξοδος στη φιλοδοξία του. Οι πληροφορίες από το περιβάλλον του περιφερειάρχη αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απαντήσει πως βλέπει θετικά το αίτημα του κ. Τζιτζικώστα. Πολιτικοί φίλοι του περιφερειάρχη, από την πλευρά τους, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύεται και δεν δίνει καμία εγγύηση και προσθέτουν ότι «το πιθανότερο είναι πως την επομένη των ευρωεκλογών και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος θα το ξεχάσει και θα ορίσει κοινοτικό επίτροπο κάποιον δικό του. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας θα πέσει θύμα της φιλοδοξίας και της ευπιστίας του». Παραδοσιακά, λένε, ο πρωθυπουργός δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι η πρώτη του κίνηση σαν αρχηγός της Ν.Δ. ήταν να παύσει από γραμματέα του κόμματος τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος με την πτώση του ηλεκτρονικού συστήματος της ψηφοφορίας βοήθησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίσει την ηγεσία του κόμματος - και ίσα που γλύτωσε τότε την εκπαραθύρωση από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε τη δέσμευσή του ούτε απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά να τον κάνει επίτροπο της χώρας το 2019. Όπως έλεγε και παλιός βουλευτής που είχε ξεκινήσει την καριέρα του από τη μητσοτακική αυλή, «οι Μητσοτάκηδες δεν αναγνωρίζουν συνομιλητές, μόνο υποτακτικούς».

Και ο Σαμαράς;


Γιατί όμως να κάνει τον Απόστολο Τζιτζικώστα επίτροπο και όχι τον Αντώνη Σαμαρά, αν θέλει να αποκαταστήσει τη σχέση με τον Μεσσήνιο που του μεγιστοποίησε τη ζημιά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών; Η απάντηση που πήρα από γνώστη των παρασκηνίων είναι ότι «η κόντρα με τον Σαμαρά έχει περάσει σε άλλη πίστα και το ρήγμα δύσκολα θα κλείσει». Μόνο ίσως με τη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά εκεί, όπως μου είπαν, παίζει περισσότερο ο Κώστας Καραμανλής. Μπορεί ο κ. Καραμανλής να αποχώρησε από τον κοινοβουλευτικό βίο αφού κατήγγειλε περίπου σαν «ανόητο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και τη συγκάλυψη, ωστόσο σαν κλασικός Μητσοτάκης ο Κυριάκος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να τον προτείνει για Πρόεδρο αν αυτός είναι ο τρόπος να αποκαταστήσει έστω και επιφανειακά την ενότητα στο κόμμα και στη δεξιά παράταξη ώστε να βγάλει την υπόλοιπη τριετία. Αυτά, βέβαια, είναι λόγια πριν τις ευρωεκλογές, αφού τα πράγματα θα καθοριστούν από το αποτέλεσμα. Αν, π.χ., η Ν.Δ. πάρει ένα 33%, τότε όλοι θα συνεχίσουν να βλέπουν τον γνωστό Κυριάκο που ξέρουν.

Σε δίλημμα οι σαμαρικοί

Τι θα κάνει ο συμπαθής Απόστολος και αν θα αφήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον ξεγελάσει είναι ερώτημα. Πρόβλημα, όμως, έχουν οι σαμαρικοί της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς έριξε άκυρο στον Γιώργο Μουρούτη (του είπε να μην κατέβει στο τηλεφώνημα που του έκανε ο άλλοτε συνεργάτης του για να τον ρωτήσει και να ζητήσει τη στήριξή του). Εν αντιθέσει με τις προηγούμενες εθνικές και αυτοδιοικητικές, ο Σαμαράς δεν επιθυμεί να κινητοποιήσει τον μηχανισμό του. Αλλά τα πράγματα περιπλέκονται με την υποψηφιότητα Μπελέρη. Το περιβάλλον του κ. Σαμαρά είχε ταχθεί από την αρχή υπέρ της υποψηφιότητας Μπελέρη και πίεζε να περιληφθεί στα ψηφοδέλτια. Ορισμένοι λένε ότι είναι και νίκη δική τους ότι τελικά κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του πρωθυπουργού. Έτσι όμως θα πρέπει να δώσουν και γραμμή στους ψηφοφόρους τους όχι μόνο για να τον ψηφίσουν, αλλά και για να τον βγάλουν πρώτο. Τώρα αν από καραμπόλα ευνοηθεί και ο Μουρούτης... θα φανεί.

Επιλεκτικές ευαισθησίες

Δεν έχασε ευκαιρία η Νέα Αριστερά και ο εκπρόσωπός της Κωστής Καρπόζηλος να καταδικάσουν την επιεικώς απαράδεκτη τοποθέτηση του Δημήτρη Παπανώτα για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία. Ωστόσο δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία και για την επίθεση του βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Κυριαζίδη κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Επιλεκτικές ευαισθησίες...
 

Μοναστήρια υπέρ Νίκης
Το ότι οι μητροπόλεις και τα μοναστήρια στη Βόρεια Ελλάδα δεν θέλουν πια να ακούνε για Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τον γάμο των ομοφύλων είναι γνωστό. Γιατί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις θα το περίμεναν. Αλλά τέτοια «προδοσία» από το δικό τους κόμμα, την πάλαι ποτέ «δεξιά του κυρίου»... E, αυτό τους πέφτει πολύ βαρύ. Κάπως έτσι συντηρούν και τις διαρροές σε άλλα κόμματα, με κερδισμένο κυρίως τον Κυριάκο Βελόπουλο που στη Μακεδονία βγαίνει τρίτος. Αλλά ούτε και ο αγαπητός Κυριάκος δυναμώνει υπερβολικά. Κάπως έτσι οι εκκλησιαστικοί και παραεκκλησιαστικοί κύκλοι ενισχύουν πιο σθεναρά τη Νίκη του Δημήτρη Νατσιού. Μάλιστα, 17 μοναστήρια στο Άγιο Όρος και ευρύτερα στη Μακεδονία αναζητούν τρόπο να πάρουν θέση με ανακοίνωση που να υποδεικνύει κομψά μεν αλλά με σαφήνεια το κόμμα που εκφράζει με καθαρό τρόπο την ελληνορθόδοξη πίστη, δηλαδή τη Νίκη. Ίδωμεν...

Αγωνίες

Αγωνία μεγάλη είχε πέσει στην Κουμουνδούρου μέχρι την Τετάρτη (17 Απριλίου) το μεσημέρι. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει η παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών σε ανοιχτό χώρο στο Θησείο. Μόνο που η Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεπε για το βράδυ της Παρασκευής βροχές. Δεν θα ήταν και ό,τι καλύτερο να αυτοπαρουσιάζονται οι υποψήφιοι με ομπρέλα. Άσε που δεν θα έμενε και κανένας να τους δει. Τελικά ήρθε η απάντηση ότι ήταν διαθέσιμος ο ωραίος χώρος του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Και ακούστηκε ένας στεναγμός ανακούφισης... Για την ιστορία, είναι το Κέντρο στο οποίο πραγματοποιήθηκε το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πέρυσι το καλοκαίρι και παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης την υποψηφιότητά του για πρώτη φορά σε ευρύ κομματικό κοινό.

Διαγωνισμός κολακείας

Αν η παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ν.Δ. ήταν ένας διαγωνισμός κολακείας στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, το βραβείο πέραν πάσης αμφιβολίας θα πήγαινε στον Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος τον έκανε «πρωταγωνιστή μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης». Ξεπέρασε ακόμη και τον Δημήτρη Τσιόδρα, τη Μαρία Σπυράκη και τον Σπύρο Καρανικόλα. Ίσως όχι τον Γιώργο Αυτιά, που μετέφερε το μήνυμα ότι ο πλανήτης ψηφίζει Ν.Δ. λόγω, φυσικά, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά ο Γιώργος το έχει και επάγγελμα. Αν κάποια έκανε τη διαφορά, ήταν κ. Νόνη Δούνια, που περιορίστηκε στο απολύτως απαραίτητο και κέρδισε τις εντυπώσεις με τη σκηνική της παρουσία.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: