30.4.24

Το μέλλον της τηλεόρασης και οι πολυεθνικές...



Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της τηλεόρασης. Στα χέρια του βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης των τηλεοπτικών παραγωγών, σειρών και ταινιών, και της διατήρησης ή όχι στην Ελλάδα της φορολογικής έδρας των φορέων συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ μαίνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις υπηρεσίες streaming...

Ο ΕΚΟΜΕ κλείνει αφήνοντας πίσω του ένα σοβαρό χρηματοδοτικό κενό, με την κυβέρνηση να αποφεύγει να εξηγήσει πώς προκλήθηκε αυτό. Όμως, εξαιτίας του επιτελικού χάους που επικρατεί αναφορικά με τον κλάδο των ΜΜΕ, μπορεί να προκύψει και νέο κενό στη χρηματοδότηση. 

Ο νέος φορέας «Δημιουργική Ελλάδα» στηρίζεται στα έσοδα που θα έρθουν από τη συνδρομητική TV (Cosmote TV, Nova) για να χρηματοδοτήσει τις νέες παραγωγές. Η πρόβλεψη αυτή ισχύει με το άρθρο 54 του ν. 4289/2026, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Τσακαλώτου, ούτε από τους υπουργούς της ΝΔ Σταϊκούρα και Χατζηδάκη. 

Μετά την αναφορά του Λεωνίδα Χριστόπουλου, οι φορείς της συνδρομητικής TV (Cosmote TV και Nova) έκαναν και νέα παράπονα στην κυβέρνηση, καθώς ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είχε δεσμευτεί για την κατάργηση του ειδικού φόρου συνδρομητικής τηλεόρασης (10%), αλλά αυτή είναι μια απόφαση επί ενός σίγουρου φόρου, την οποία πρέπει να λάβει ο Κωστής Χατζηδάκης. Η Cosmote TV και η Nova έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αν διατηρηθεί ο φόρος, κάτι που σημαίνει πως θα κληθούν να πληρώσουν αυτές τη χρηματοδότηση της «Δημιουργικής Ελλάδας», θα προσφύγουν στην ΕΕ ή θα αλλάξουν φορολογική έδρα, κατά το πρότυπο της υπηρεσίας ΑΝΤ1+, που έχει ως οικονομική έδρα την Ολλανδία.

Αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να φορολογήσει και τις υπηρεσίες streaming (Netflix, Disney+, Apple TV, Amazon Prime Video), τότε θα υπήρχε άρση του αθέμιτου ανταγωνισμού και θα βρίσκονταν και επιπλέον κεφάλαια για τη «Δημιουργική Ελλάδα». Θέλει, όμως, η κυβέρνηση να στεναχωρήσει τις πολυεθνικές εταιρείες;

Τυπολογίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: