27.4.24

Ο αδιάβαστος Πρόεδρος...


Δεν πάνε πολλές μέρες από την τελευταία δημοσίευση των αποτελεσμάτων του Ευρωβαρόμετρου που έδειξαν ποιες είναι οι προτεραιότητες των Ευρωπαίων πολιτών ενόψει ευρωεκλογών. Ποια ήταν τα κορυφαία θέματα που ανέφεραν; Η... καταπολέμηση της φτώχειας (33%), η στήριξη της δημόσιας Υγείας (32%), η ενδυνάμωση της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας (31%). Διαβάζοντας τα όσα είπε προχθές ο Εμανουέλ Μακρόν, σε μια «ξαναζεσταμένη» εκδοχή της ομιλίας του στη Σορβόννη από το 2017, αναρωτιέσαι αν άκουσε τίποτε για όλα αυτά ή αν κατέβηκε πλήρως αδιάβαστος.


Το μεγαλύτερο μέρος της κατεπείγουσας πρότασής του για να αποφευχθεί ο «θάνατος της Ευρώπης» αφορούσε τις στρατιωτικές δαπάνες, τη στρατιωτική βιομηχανία, τη στρατιωτική συνεργασία. Όχι ότι το θέμα δεν είναι σοβαρό και δεν απασχολεί τους Ευρωπαίους, που άλλωστε έχουν βομβαρδιστεί επί χρόνια με σενάρια κινδυνολογίας για την «άλωση» ολόκληρης της ηπείρου από τον Κόκκινο Στρατό. Όμως αυτά που καθημερινά τρομάζουν πραγματικά τους πολίτες είναι η άνοδος της φτώχειας, η συρρίκνωση της αγοραστικής τους δύναμης, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τα κενά της δημόσιας Υγείας, η αδυναμία εκπλήρωσης βασικών τους υποχρεώσεων. Έπειτα από απανωτές κρίσεις οι τράπεζες καμαρώνουν για υπερκέρδη και οι εργαζόμενοι καλούνται σε θυσίες για να χρηματοδοτήσουν τις αυξανόμενες πανευρωπαϊκά αμυντικές δαπάνες.


Πόσο οραματικό είναι όλο αυτό; Δεν γνωρίζουμε αν ο Μακρόν επέλεξε συνειδητά να εκφωνήσει τη «βαρυσήμαντη» ομιλία του την ημέρα που ο Βίκτορ Όρμπαν καλωσόριζε στη Βουδαπέστη τη «διεθνή» των ακραίων συντηρητικών από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη με τραμπική σκηνοθεσία και «αντι-προοδευτική» ρητορική. Αν ελπίζει όμως ο Γάλλος Πρόεδρος πως θα διασωθεί πολιτικά στις ευρωεκλογές, όπως έκανε και στις εθνικές εκλογές, αντικαθιστώντας το δίλημμα «Μακρόν ή Λεπέν» με το «Μακρόν ή Όρμπαν», τότε θα πάει πραγματικά πολιτικά αδιάβαστος.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: