29.4.24

Η Ευρώπη και τα πυρηνικά...Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας πρέπει να είναι μέρος της ευρωπαϊκής συζήτησης για την άμυνα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πυροδοτώντας αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της γαλλικής αντιπολίτευσης...

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Μακρόν τάσσεται όλο και πιο σκληρά απέναντι στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την Πέμπτη έκανε λόγο για ισχυρότερη, πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή άμυνα καθώς περιέγραψε το όραμά του για μια πιο δυναμική Ευρωπαϊκή Ένωση στην παγκόσμια σκηνή, λέγοντας ότι «Η Ευρώπη θα μπορούσε να πεθάνει».

Σε συνέντευξή του είπε ότι μια «αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα» θα πρέπει να υπερβαίνει την προστασία που έχει ήδη προσφέρει το ΝΑΤΟ. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ανάπτυξη αντιπυραυλικών ασπίδων, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπλοκάρουν όλους τους πυραύλους και αποτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων», είπε.

Η Γαλλία είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές. Όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, ενώ το δόγμα της Γαλλίας ήταν μέχρι στιγμής να τα χρησιμοποιεί όταν απειλούνται ζωτικά συμφέροντα της χώρας, ο Μακρόν είπε ότι είναι ανοιχτός να δώσει μια πιο «ευρωπαϊκή διάσταση» σε αυτά τα συμφέροντα.

«Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει επομένως να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικά όπλα για όσους τα έχουν ή έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: