29.4.24

Υπόθεση Καλλιάνου: Επιστολή 145 αγγειοχειρουργών στον Μητσοτάκη...Τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ασφάλειας των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, των ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ζητούν όλες οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα, με επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνου...

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υπογράφουν 145 αγγειοχειρουργοί και στηρίζουν η Επαγγελματική Ένωση Αγγειοχειρουργών Ελλάδος, η Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής, η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία και η Ελληνική Φλεβολογική Εταιρεία, κάνουν λόγο για «απροκάλυπτη, προσβλητική στα όρια της ύβρεως, και αήθη αντιμετώπιση των εργαζομένων σε ένα Ακαδημαϊκό Δημόσιο Νοσοκομείο από ένα κυβερνητικό βουλευτή συμβάλει στην απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ολόκληρη η ανοικτή επιστολή των ενώσεων αγγειοχειρουργικής

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης στα όρια της «ανθρωποφαγίας» σε βάρος μίας ομάδας ανθρώπων που επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες Αγγειοχειρουργοί, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία μας για την άδικη και απαράδεκτη δημόσια επίθεση που δέχεται ένα εξέχον μέλος μας, από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την ισχυρή πολιτική τους θέση, και την προνομιακή τους αντιμετώπιση από διάφορα μέσα ενημέρωσης.

Η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου είναι μία ανείπωτα θλιβερή κατάσταση για τους οικείους του. Και για εμάς όμως που είμαστε οι πρώτοι που ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, αποτελεί ένα βαρύ και δυσβάσταχτο γεγονός. Ο σεβασμός προς την διασφάλιση της υγείας των ασθενών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτος. Οι Αγγειοχειρουργοί δεν γνωρίζουμε ωράρια ή όρια όταν πρόκειται να παρέχουμε βοήθεια σε όσους την χρειάζονται, είτε εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είτε στον Ιδιωτικό Τομέα.

Ωστόσο, η απαίτηση για δικαιοσύνη δε μπορεί και δεν πρέπει να εκφράζεται με απειλητικούς ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς μέσα από μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την πολιτική και επαγγελματική τους ιδιότητα. Οποιαδήποτε κατηγορία για ιατρική αμέλεια πρέπει να ερευνάται με την ανεξαρτησία και τον σεβασμό που αξίζει κάθε νόμιμη διαδικασία. Η απόφαση για το ποιος φέρει ευθύνη δεν ανήκει σε πολιτικούς ή δημόσια πρόσωπα, αλλά στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η απροκάλυπτη, προσβλητική στα όρια της ύβρεως, και αήθης αντιμετώπιση των εργαζομένων σε ένα Ακαδημαϊκό Δημόσιο Νοσοκομείο από ένα κυβερνητικό βουλευτή συμβάλει στην απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο εσείς προσπαθείτε να υποστηρίξετε και να βελτιώσετε, υποβαθμίζει το σημαντικό ρόλο των ειδικευομένων ιατρών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των νοσοκομείων μας, ακυρώνει την παρουσία των φοιτητών στις πανεπιστημιακές κλινικές και την εκπαιδευτική διαδικασία, και οδηγεί τους πολίτες να απωλέσουν την εμπιστοσύνη τους στο δημόσιο σύστημα υγείας που με τόσο κόπο κερδήθηκε στην πρόσφατη περίοδο υγειονομικής κρίσης.

Ως Αγγειοχειρουργική Κοινότητα, δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας και να υπερασπιστούμε το ιατρικό λειτούργημα με σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή και την επαγγελματική μας ηθική. Αναζητούμε όμως την απόδοση δικαιοσύνης, πάντα με σεβασμό προς το έργο και την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών της υγείας.

Παρακαλούμε, λοιπόν, να δράσετε άμεσα, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας, των ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με εκτίμηση,

Οι Έλληνες Αγγειοχειρουργοί

Δεν υπάρχουν σχόλια: