13.4.24

Η αστυνομία θα αφαιρεί όπλα και άδειες οπλοφορίας...


...από κατηγορούμενους ή δράστες ενδοοικογενειακής βίας...
Ακόμη ένα μέτρο, αν και σωστό, ακόμη μία φορά «κατόπιν εορτής», λαμβάνει η αστυνομία για την αποτροπή εγκλημάτων που συνδέονται με την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία: Αφορά την έκδοση αδειών οπλοφορίας και προβλέπει ότι αυτές δεν θα χορηγούνται σε δράστες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και έρχεται μετά την ανακοίνωση ότι εξασφαλίστηκαν safe houses για θύματα τέτοιων περιστατικών...


Βασικό πάντως είναι το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται: Δεν θα ήταν αυτονόητο, αν κάποιος έχει συλληφθεί, κατηγορηθεί για βία ή, πολύ περισσότερο, καταδικαστεί, να του αφαιρούνται άδεια και όπλο και να μην έχει δικαίωμα να αποκτήσει ξανά; 

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, μόνο την Παρασκευή, σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν 93 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, συνελήφθησαν 48 άτομα, το κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχτηκε 110 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης, δύο γυναίκες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το μέτρο, που ανακοινώθηκε στη σκιά μιας ακόμη γυναικοκτονίας και της αυτοκτονίας δράστη ενδοοικογενειακής βίας, περιλαμβάνεται σε διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία έχει διαβιβαστεί στις αστυνομικές υπηρεσίες και ορίζει ότι οι άδειες οπλοφορίας και τα όπλα θα αφαιρούνται από άτομα που έχουν απασχολήσει για ενδοοικογενειακή βία, ενώ δεν θα τους χορηγούνται νέες άδειες οπλοφορίας.

Στο έγγραφο με τίτλο «Ενέργειες ανταπόκρισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας», αναφέρονται τα εξής:


α) Οι αρμόδιες υπηρεσίες σας, δύναται αφενός να αρνηθούν τη χορήγηση αδειών οπλοφορίας, και αφετέρου να ανακαλέσουν ήδη χορηγηθείσες, σε άτομα σε βάρος των οποίων εκκρεμεί ποινική δίωξη ή έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, μεταξύ άλλων και αυτών περί ενδοοικογενειακής βίας.

β) δεν χορηγούνται άδειες οπλοφορίας σε όποιον δεν παρέχει τα εχέγγυα ασφαλούς φύλαξης και χρήσης των όπλων.

γ) οι αστυνομικοί προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση να αφαιρείται άμεσα το όπλο από το φερόμενο δράστη, ανεξάρτητα από το είδος της άδειας με την οποία το κατείχε (ατομική ασφάλεια, σκοποβολή και κυνήγι), είτε αυτή έχει λήξει είτε είναι σε ισχύ.

Επίσης ορίζει ότι μέχρι την 30ή Απριλίου οι υπηρεσίες θα πρέπει να αναφέρουν των αριθμό των όπλων που αφαίρεσαν από άτομα που έχουν απασχολήσει για ενδοοικογενειακή βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: